latinica  ћирилица
08/08/2019 |  19:04 ⇒ 23:14 | Аутор: РТРС

Аутопревозници најавили протест на Рачи и у понедјељак

Уз проблем са расподјелом средстава од ПДВ-а, Управа за индиректно опорезивање данас је у центру медијске пажње и због незадовољства аутопревозника и шпедитера.

Шпедитери и превозници су на царинском терминалу у Рачи обуставили рад, незадовољни због, како тврде, намјере УИО да уклони постојећи терминал на Рачи и направи нови на другој локацији.

Они су тражили хитан састанак са надлежнима, али им је одговорено да је разговор одгођен због годишњих одмора. Ако њихови захтјеви не буду прихваћени, наставиће блокаду терминала и наредних дана.

Никола Грбић, предсједник Удружења аутопревозника Републике Српске, каже да је њихов једини захтјев да се разговара о уређењу овог терминала како би се он довео у нормалне услове за боравак и рад.

Подсјећају да је у изградњу постојећег терминала, Европска унија прије 14 година уложила 11,5 милиона евра. Шпедитери кажу да би пресељење терминала могло угрозити њихово пословање.

- Ми смо се побунили јер сматрамо да ће ово повећати трошкове и нама и увозницима и превозницима. Утицаће на све. Овај терминал свакако неће бити напуштен у случају да се царинска испостава исели одавде, остаје Гранични прелаз Рача који ће сви користити - каже шпедитер Радмила Копривица.

Према подацима Удружења аутопревозника, од регистрованих 3.700 превозничких предузећа, у посљедњих десет година потпуно је угашено десет одсто, док их је око 1.400 отишло у иностранство.

- Ми се не можемо уклопити ни у ово. Са малим цијенама и поскупљењима свега. Е сад треба да се пресељавамо и дајемо више од 100 марака додатних трошкова - истиче Мирослав Спасић.

У Управи за индиректно опрезивање БиХ кажу да ће прије доношења било какве одлуке о промјени локације, бити саслушани ставови шпедитера и аутопревозника.