latinica  ћирилица
08/08/2019 |  20:28 | Аутор: СРНА

Салвини: Распала се владајућа коалиција, једино рјешење су избори

Замјеник италијанског премијера Матео Салвини рекао је данас да не постоји начин да се превазиђу несугласице у владајућој коалицији и да су пријевремени избори једина могућност за напредак.

Салвини који је на челу странке крајње деснице Лига истакао је да је премијеру Ђузепеу Контеу рекао да је коалиција са Покретом Пет звијезда пропала и да "врло брзо избор требало препустити гласачима".

Према његовим ријечима, парламент ће се састати наредне седмице ради спровођења неопходних процедуралних корака.

Унутар владајуће коалиције коју чини покрет Пет звијезда и странка крајње деснице Лига владају спорови око низа питања. Тензије су изашле на видјело јуче када су посланици гласали једни против других у парламенту о будућности спорне жељезничке везе са Француском.

Посланици Сената јуче су одбацили приједлог покрета Пет звијезда да се блокира жељезничка веза с Француском кроз Алпе, чиме је омогућен наставак дуго времена оспораваног пројекта.

Пројект пруге, која би требала да повеже Торино са Лионом, укључује тунел дугачак 58 километара кроз Алпе. Томе се жестоко противи Пет звијезда, али то подржава Лига и већина других странака у парламенту.