latinica  ћирилица
08/08/2019 |  20:56 ⇒ 09/08/2019 | 08:42 | Аутор: СРНА

Источни Стари Град обиљежава Дан општине и крсну славу

Полагањем вијенаца на Спомен-обиљежју српским борцима из Одбрамбено-отаџбинског рата, вечерас је на Хреши у Источном Старом Граду почело обиљежавање Дана и крсне славе општине - Светог великомученика Пантелејмона.
Источни Стари Град - полагање вијенаца - Фото: СРНА
Источни Стари Град - полагање вијенацаФото: СРНА

Вијенце на споменик положили су начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, делегације борачких организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, делегација Општинског одбора СНСД-а, као и општинска делегације Удржења пензионера.

Предсједник регионалниг одбора БОРС-а Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да су борци из општине Источни Стари Град дали огроман допринос одбрани цијеле Сарајевско-романијске регије.

- Познато је колика је линија фронта била и колике непријатељске снаге су имали. Непријатељ је био бројнији седам пута, али борци Источног Старог Града нису ни педаљ попустили, јер да јесу Републике Српске данас не би било, бар не онакве каква је данас - рекао је Лалић.

Он је захвалио руководству општине, јер води рачуна о бирачкој популацији.

Гашановић је навео да ће у наредном периоду бити покренути важни инфраструктурни пројекти који ће подстаћи привреду у тој општини. Истакао је да Источни Стари Град има добре капацитете за развој привреде, а као позитиван примјер навео је хидроцентралу од три мегавата која ће бити завршена до краја године од које ће општина годишње остварити од 50.000 до 70.000 КМ.

- Та хидроцентрала ће нам омогућити да будемо једина општина која има напајање из властитих ресурса, што је добро за привреду, јер неће остати без струје ни у једном моменту - истакао је он.

Општина као први приоритет навела је јачање виталних капацитета, за шта им велику подршку пружа Влада Републике Српске и град Источно Сарајево.

- Ове године добили смо након 13 година Полицијску станицу и станицу за бдијење на Требевићу, чему посебну захвалност дугујемо министру унутрашњих послова Републике Српске Драгану Лукачу и руководству ПУ Источно Сарајево - рекао је Гашановић.

Навео је да ускоро отварју и ватрогасну станицу, те да ће се борити и за повратак надлежности и институција, као што је Геодетска управа.

- Ове године смо основали фондацију за раурални развој и пољопривреду, којом смо успјели да окупимо људе који хоће да улажу и да се баве пољопривредом - навео је Гашановић.

Након полагања вијенаца одржана је свечана сједница Скупштине општине Источни Стари Град на којој су уручена признања заслужним појединцима и колективима.

Одржано је и гусларско вече, а наступили су истакнути прваци из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Обиљежавање Дана и крсне славе општине биће настављено сутра у 9.00 часова, када ће митрополит дабробосански Хризостом служити Свету архијерејску литургију у Храму Светог великомученика Пантелејмона, а у 11.00 часова биће литија око цркве.

Славски ручак и народно весеље биће уприличено у 12.00 часова.