latinica  ћирилица
08/08/2019 |  21:18 ⇒ 21:47 | Аутор: СРНА

Бијељина: На слави града и 27 делегација пријатељских земаља и градова

Богат је човјек који има пуно пријатеља, а 27 делегација пријатељских градова и земаља на слави града Бијељина свједоче да добро радимо и да смо узор многима, али и да учимо од бољих, рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић на Пантелинској духовној вечери уочи прославе заштитника града Светог Пантелејмона.
Бијељина прославља Дан града и крсну славу - Фото: СРНА
Бијељина прославља Дан града и крсну славуФото: СРНА

- Свети Пантелејмон симбол је несаломљивости и снаге вјере и ми се трудимо да градимо толерантне заједнице и да Бијељина буде град једнаких шанси за све људе и град будућности - поручио је Мићић.

Истакао је да је Бијељина град спорта за 2020. годину и да су млади будућност, што је и слоган кампање града за наредну деценију, са циљем да буде напредна локална зеједница и хумана средина.

Из урађеног у протеклој години, Мићић је издвојио пројекат изградње канализације вриједан 41 милион евра, те као развојну шансу најавио изградњу ауто-пута из Србије до Бањалуке и Сарајева преко Бијељине, на чему је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићи, те владама Србије и Републике Српске.

- Велики пројекат који радимо заједно са институцијама Републике Српске је и изградња дринског насипа за заштиту од поплава, да ова ријека буде наш потенцијал, а не стална опасност, као и коначан завршетак гасификације, у чему је Бијељина први град у БиХ који ће то постићи - најавио је Мићић.

Он је као циљ за наредни период навео настојање да се задржи становништво, поготово млади, чему треба да допринесе развој пословних зона.

- Настављамо заједно и желимо да будемо град будућности - поручио је Мићић.

Поводом заштитника града Светог Пантелејмона, у Бијељину су пристигле и бројне честитке пријатељских и братских општина, а међу њима је на свечаности прочитана честитка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Слава је прилика за заједничку молитву за здравље, родну годину, за боље сутра - наводи се у честитки.

Кум славе града ове године је градоначелник Будве Марко Царевић који је истакао да је у Црној Гори кумство посебна част и уз честитке грађанима пожелио да Бијељина иде великим корацима у бољу будућност.

- Никада не смијемо заборавити да смо ми Срби у Црној Гори братски народ, да смо ми један народ, да нам је иста историја, култура и црква и да сте у Црној Гори увијек своји на своме, као што се и ја осјећам у Бијељини - рекао је Царевић.

Амбасадор Србије Александар Ђорђевић рекао је да је крсна слава Бијељине велика светковина на којој се окупило много братских градова и из Србија, али и велики дио Европе.

Он је додао да је сарадња Србије и Републике Српске изврсна и да ће убудуће само јачати.

Изасланик епископа зворничко-тузланског Фотија отац Љубо Богдановић благословио је скуп у Центру за културу "Семберија" и истакао да Свети Пантелејмон као заштитник града обавезује житеље на хришћански живот и дјела.

У умјетничком програму наступили су прослављени бијељински Хор "Србадија" и српски глумци Мирјана Гавриловић и Бранислав Лечић.

Уочи градске славе, данас је одата почаст погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце и цвијеће на централни споменик положиле су делегације града Бијељине, гости из Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Русије, Словачке и Њемачке, представници институција Републике Српске и заједничких институција на нивоу БиХ, као и бројне организације проистекле из рата.

У Градској управи одржан је пријем градоначелника за представнике братских и партнерских градова, дипломатског кора и друге делегације на којем су пријатељи града свједочили о напретку Бијељине.

Сутра, на празник Светог Пантелејмона, биће служена литургија у Цркви Светог Ђорђа у 9.30 часова, потом ће литија проћи градским улицама, а ломљење славског колача на платоу испред зграде Градске управе најављено је за 11.30 часова.