X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/08/2019 |  08:23 ⇒ 08:23 | Извор: РТС

Вучић: Добра идеја да се Коридор 11 назове по Милошу Великом

Председник Србије Александар Вучић поздравио је идеју да се Коридор 11 у дијелу кроз Србију назове ауто-пут Милоша Великог, по српском кнезу Милошу Обреновићу и вођи Другог српског устанка, с обзиром на његове непроцјењиве заслуге за развој Србије и српског друштва.
Александар Вучић (фото:PREDSEDNISTVO SRBIJE) -
Александар Вучић (фото:PREDSEDNISTVO SRBIJE)

У ауторском тексту за Вечерње новости од петка Вучић је подсјетио да се "велики људи препознају по великим дјелима која остављају иза себе, а таквим људима наслљдна покољења тешко да могу да пронађу прави начин да се одуже".

- Свако именовање улице, школе или јавне установе, подизање споменика или стављање лика на новчаницу, само су неки покушаји да се велики људи отргну од заборава и то на начин којим ћемо се, хтјели ми то или не, сјећати ових великих људи без којих би и Срби и Србија били мали народ и мала земља, у историји свијета - истиче предсједник Србије у тексту.

Вучић је оцјенио да је, с обзиром на заслуге, "тешко рећи да је Србија у новом вијеку имала способнијег владара од Милоша Великог".

Подсјетио је да је у вријеме кнеза Милоша Србија Првим хатишерифом 1830. добила статус аутономне кнежевине у Отоманском царству, да је прва послије Француске укинула феудализам, да је укинула ропство, да је донијела свој први устав, 1835, када га нису имале ни много веће и развијеније земље, да се земља, укључујући и Београд, који је постао престоница, убрзано развијала, трговина, школство, "због чега је с пуним правом до народа назван Велики" и због чега се сматра родоначелником савремене српске државности.

- Чини се да нема боље ни љепше идеје него да нови ауто-пут који ће повезивати сва дивна мјеста и предјеле наше једине Србије назовемо по овом великом човјеку који је ове градове и ова села учинио великим у српској историји, који је утемељио и изродио савремену српску државност - Ауто-пут Милоша Великог. Нека нам је са срећом - закључио је предсједник Србије у ауторском тексту у Вечерњим новостима.

Коридор 11, односно пут који ће повезивати српску престоницу са Јадраном, пролази кроз Таково, мјесто у ком је 1815. године Милош Обреновић покренуо Други српски устанак (1815-1817). 

Aуто-пут од Обреновца до Чачка, који ће носити име Милоша Великог, у дужини од 103 километра биће отворен за саобраћај од 18. августа.