latinica  ћирилица
09/08/2019 |  10:42 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

ХНС: Хитно именовати кандидата за предсједавајућег Савјета министара

Хрватски народни сабор позвао је Предсједништво БиХ и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на хитно одржавање сједница како би именовали кандидата за предсједавајућег будућег сазива Савјета министара.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

ХНС је апеловао на одговорно провођење договорених Принципа за формирање власти будућих партнера на нивоу БиХ, те подсјетио да договорени рок од 30 дана већ полако тече.

ХНС је у саопштењу истакао да је нужно покретање усаглашеног процеса успостављања власти, као и редовно функционисање свих институција БиХ, прије свега Савјета министара, као и успостављање функционалног рада Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

- Уз остварени конкретни напредак, Хрватски народни сабор апелује на наставак сарадње и дијалога, политичко промишљање, као и спремност на улагање заједничких напора у превладавању свих економских, привредних, безбједносних и низа других изазова у БиХ - наведено је у саопштењу.

ХНС је поздравио напоре приближавања политичких ставова, провођење досљедне политике и поштивање Устава и закона.

- Како би се хитно кренуло у рјешавање свих отворених питања и криза у БиХ, ХНС се залаже за уважавање ставова и интереса конститутивних народа и свих осталих наших грађана. Уз наглашену стабилност, морамо наставити реформске процесе и убрзати процес приближавања БиХ кандидатском статусу, као и пуноправном чланству БиХ у ЕУ - истакли су из ХНС-а.