latinica  ћирилица
09/08/2019 |  12:33 ⇒ 12:36 | Аутор: Независне

Милан Тегелтија одговорио Ларс Гунару Вигемарку

Поводом дописа шефа Делегације и Специјалног представника ЕУ у БиХ Ларса Гунара Вигемарка, упућеног Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ) 1. августа 2019. године, предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија је данас упутио одговор.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Одговор преносимо у цијелости:

- Ваша екселенцијо, поштовани господине Вигемарк,

примио сам Ваше писмо, које указује на проблем продужења мандата додатном судији Кантоналног суда у Сарајеву Хусеину Делалићу. У цијелости дијелим Ваше оцјене и забринутости садржане у писму, међутим, желим да Вас обавијестим о сљедећем:

Још крајем 2017. године указивао сам јавно на проблем недостајућег система провјере прошлости (background check) приликом доношења одлука о именовању судија и тужилаца у Босни и Херцеговини те, сјетићете се, предвидио могућност оваквих ситуација.

Управо због тога инсистирали смо на инкорпорацији система провјере прошлости (background check) у систем именовања судија и тужилаца. Поводом тога Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ/Савјет) је и донио закључке који су, у то вријеме, били оспоравани у јавности, вјероватно услијед неразумијевања дубине проблема и свих консеквенци које тај недостатак система може произвести. У коначници, у сарадњи са Европском комисијом, ове године организован је и ТАИЕX семинар на ту тему те се надам да ће, као један од резултата и тог семинара, произаћи квалитетно нормативно рјешење за овај истински и дубоки проблем именовања судија и тужилаца у БиХ.

У поводу конкретног случаја, желим да Вас обавијестим да је Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ суспендовала додатног судију Хусеина Делалића са дужности, до окончања дисциплинског поступка, чији је предмет тужба Уреда дисциплинског тужиоца (УДТ/Уред) ВСТС-а БиХ против наведеног судије ради давања нетачних података, односно, управо сакривање података о ранијој осуђиваности истог. Након окончања дисциплинског поступка и утврђивања свих чињеница и околности предметног случаја, Дисциплинска комисија ће донијети коначну одлуку.

У погледу продужења мандата овог додатног судије, желим да Вас обавијестим да се овдје није радило о именовању које пролази кроз конкурсну процедуру, него продужењу мандата. Само именовање истог на прву правосудну функцију, након проведене реформе, било је 1.1.2004. године на позицију тужиоца Кантоналног тужилаштва Сарајево, да би исти дана 1.8.2011. године био именован на позицију додатног судије Кантоналног суда у Сарајеву, од када му је сваке двије године продужаван мандат додатног судије. Приликом продужавања мандата не проводи се посебна конкурсна процедура, него се исти продужава на основу приједлога предсједника суда који указује да још постоји потреба за додатним судијом те потврде надлежног министарства о обезбјеђењу финансијских средстава за даље финансирање додатног судије, након чега Комисија за правосудну управу даје приједлог за продужење мандата додатном судији ВСТС-у БиХ. На основу ових параметара долази до продужења мандата додатним судијама, који се само једном именују и то је у овом случају било 1.8.2011. године.

Прегледом транскрипта сједнице, установио сам да на сједници ВСТС-а БиХ, на којој се одлучивало о продужењу мандата додатном судији Хусеину Делалићу, чланови Савјета нису били обавијештени о дисциплинском поступку и његовом предмету тужбе против именованог, тако да су одлуку о продужењу донијели немајући то сазнање.

Такође, желим да Вас обавијестим да приликом процедуре продужења мандата додатним судијама саставни дио пропратних материјала не чине подаци о текућим дисциплинским поступцима и предметима тих дисциплинских тужби.

Услијед свега тога дошло је до продужења мандата Хусеину Делалићу.

Овај случај указује на озбиљан и дубок проблем недостајуће провјере прошлости (бацкгроунд цхецк) који истичемо од 2017. године те се надам да ће ово бити додатни мотив и стимуланс да се ово изузетно важно питање брзо и квалитетно нормативно уреди, како би смо у будућности избјегли или максимално редуцирали могућност за овакве ситуације - наводи Тегелтија.