latinica  ћирилица
09/08/2019 |  13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрвати опет присвајају Теслу

На Свјетској изложби Дубаи експо, која се одржава сљедеће године, Хрватска планира да као једну од најистакнутијих личности своје земље представи и српског научника рођеног у хрватском мјесту Смиљане Николу Теслу.
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

Тесла, који је на Википедији на енглеском језику представљен као српско-амерички научник, наћи ће се у друштву хрватских научника и иноватора, као што су проналазач из 16. вијека Фауст Вранчић, али и, по недавним процјенама најбогатији Хрват, Мате Римац, иноватор и власник компаније "Римац аутомобили".

Архитекта које је осмислио хрватски штанд, Анте Врбан, рекао је за Вечерњи лист да ће посјетиоци, поред осталог, моћи да уживају у "соби чула", гдје ће на беспилотној електрификованој платформи моћи да "осјете" Хрватску, тако што ће гледати пројекције праћене мирисом и звуком.

- Платформа ће проћи кроз Модру пећину, Плитвичка језера, славонска поља, али и атмосферу трибина хрватских навијача - каже Врбан и додаје да је при презентацији Хрватске ставио нагласак и на природне љепоте, али и на културу, умјетност, науку, иновације и спорт.

- Тако ће један дио павиљона бити посвећен великим хрватским научницима и иноваторима попут Николе Тесле, Фауста Вранчића, Мате Римца... Са екрана ће 'искакати' познати спортисти попут Јанице и Ивице Костелића, Горана Иванишевића, Луке Модрића, Златка Далића, Дражена Петровића - рекао је Врбан.

Свјетска изложба је манифестација која окупља бројне земље, а одржава се још од средине 19. вијека.

Прва Свјетска изложба је одржана у Лондону 1851, а посљедњих година се организује сваке двије-три године, сваки пут на другом крају свијета. 

Очекује се да ће у Дубаију од 20. октобра 2020. до 10. априла 2021. године бити оборен рекорд у броју држава које се представљају – чак 192, а процјењује се да ће изложбу посјетити више од 25 милиона људи.