latinica  ћирилица
09/08/2019 |  15:37 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

"Дани Српске у Србији" од 4. до 10. септембра

Манифестација "Дани Српске у Србији", у оквиру које ће култура, умјетност и наука Српске бити представљени грађанима Србије, биће одржана од 4. до 10. септембра у 21 граду Србије, рекао је Срни директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.
Млађен Цицовић - Фото: РТРС
Млађен ЦицовићФото: РТРС

- Манифестација ће имати 23 програма у 31 извођењу и, као и претходних година, биће то од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца, дакле, покрићемо Србију уздуж и попријеко јер желимо и трудимо се да што више грађана Србије упозна културу, умјетност и науку Републике Српске - рекао је Цицовић.

Према његовим ријечима, очекује се да ће овогодишње "Дане Српске у Србији" отворити у Народном позоришту у Београду српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а затворити предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, такође, на свечаности у Народном позоришту.

Цицовић је навео да ће у умјетничком дијелу програма на свечаном отварању 4. септембра у 20.00 часова, бити изведен музичко-драмски програм према сценарију Милована Витезовића и у режији Драгана Елчића, уз учешће глумаца, музичара и играча из Републике Српске и Србије.

Циљ је, како је истакао, да се већ на почетку пошаље порука свесрпског јединства, једног језика и писма.

На свечаном затварању "Дана Српске у Србији" биће изведен цјеловечерњи концерт Бањалучке филхармоније под диригентском палицом Ванесе Кременовић, а наступиће солисти Снежана Савичић Секулић, Дуња Симић и Небојша Бабић.

- Трудили смо се да програми којима представљамо Српску у Србији буду из свих дијелова Републике Српске - од Приједора и Бањалуке, преко Добоја и Брчког, до Билеће и Требиња - рекао је Цицовић.

Он је најавио да ће бити музичких програма за скоро све укусе и све генерације: позоришне представе за дјецу и одрасле, као и једна монодрама која ће бити изведена у четири града, у књижевним програмима биће поезије, прозе и сатире, а у току манифестације биће организована и хуманитарна акција - добровољно давање крви у организацији Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији.

Цицовић је навео да ће Представништво Републике Српске у Србији у вријеме одржавања манифестације, организовати и сусрете привредника Србије и Српске у сарадњи са привредним коморама Србије и Српске.

Према његовим ријечима, биће организовани и сусрети највиших званичника Републике Српске, прије свих, предсједника Скупштине и предсједника Владе Републике Српске, а потом и министара у Влади Републике Српске са политичким руководствима АП Војводине и градова у Србији.

- Вјерујем да ћемо и ове, седме године манифестације `Дани Српске у Србији` испунити очекивања и наше сталне публике, као и оних који ће ове године први пут бити са нама, те послати јасну поруку о никад пречем јединству српског народа у очувању своје традиције, вјере, језика и писма - рекао је Цицовић.

Према програму манифестације, Народно позориште Републике Српске приказаће у Крушевцу и Нишу "Кокошку" Н. В. Кољаде у режији Предрага Штрпца, а Дјечје позориште Републике Српске извешће "Јежеву кућицу" у новосадском Позоришту младих.

Приједорско позориште ће у Сомбору приказати "Колубарску битку" Добрице Ћосића у драматизацији Борослава Михајловића Михиза и режији Александра Дунђеровића, а Градско позориште из Требиња Нушићевог "Аналфабету" у адаптацији и режији Жељка Милошевића.

Слободан Ћустић своју монодраму "О глуматању" играће у четири града Србије: Зрењанину, Краљеву, Суботици и Пожаревцу, док ће Студентско позориште са Пала у Крагујевцу извести комедију "Вечера будала", а Бањалучко студентско позориште извешће представу "Лајф" у Смедеревској Паланци и Вршцу.

У Новом Саду у Суботици ће Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ представити други том Енциклопедије Републике Српске, а говориће предсједник АНУРС Рајко Кузмановић и академик Љубомир Зуковић.

Српско културно-просвјетно друштво "Просвјета" из Бијељине представиће своја издања и часопис "Српска вила" у Сремској Митровици.

Пјесник Ранко Рисојевић наступиће у Тополи, Ранко Павловић и Јованка Стојчиновић Николић у Сремској Митровици, Тања Симеуновић и Здравка Бабић у Београду, Миланка и Берислав Благојевић у Врбасу, пјесник Горан Врачар и романописац Жељко Пржуљ наступиће у Аранђеловцу, а Недељко Зеленовић, Душан Зуровац, Јован Делић и Радослав Милошевић у Зрењанину, док ће сатиричари Стеван Стевић и Јово Николић наступити у Нишу.

Етно-група "Ива" из Добоја наступиће у Новом Саду, "Катера" из Источног Сарајева у Београду и Ужицу, а "Оне три" из Бањалуке у Шапцу и Врању.

Из Бањалуке на манифестацију "Дани Српске у Србији" долази Културно-умјетничко друштво "Веселин Маслеша", из Војводине Академско културно-уметничко друштво "Соња Маринковић", а из Грачанице Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије "Венац".