latinica  ћирилица
09/08/2019 |  16:36 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Непријављивање радника биће кривично дјело

Непријављивање радника биће кривично дјело. Тако ће у новом закону о управној инспекцији бити третиран "рад на црно", најављено је из Министарства управе и локалне самоуправе. Синдикат има примједбе на нацрт, а послодавци ће свој суд дати након што детаљно анализирају документ.

Уколико послодавци не буду плаћали порез и доприносе за раднике, нови закон предвиђа да се поред новчане казне против послодавца поднесе и кривична пријава.

Премијер Српске Радован Вишковић увјерен је да ће нови закон допринијети смањењу сиве економије. Социјални партнери, поручио је, добиће прилику да учествују у његовом креирању. Документ пред посланицима Народне скупштине требало би да се нађе почетком септембра.

- До приједлога закона и они који пропусте нешто да кажу о том закону моћи ће да се укључе када буде јавна расправа, а ја бих био срећан да од 1. јануара наредне године имамо на снази тај закон - рекао је Вишковић.

Примједбе су већ дали у Синдикату, али ресорно министарство, кажу, ни једну од њихових замјерки није усвојило. Замјерили су Министарству управе и локалне самоуправе што у израду Нацрта нису укључили социјалне партнере.

- Инспектор је дужан да поднесе пријаву уколико утврди да радник није пријављен. Овим законом је створена могућност, али поступак и судбина такве пријаве нису јасно прецизирани, што значи да имплицира и неке промјене других закона - појаснила је Ранка Мишић, предсједница Синдиката Републике Српске.

С друге стране, послодавци подржавају сваки вид борбе против сиве економије, али поручују да је садашње законско рјешење довољно, само га треба примјењивати.

- Сматрамо да и сада имамо довољне законске регулатив,е али да контролни органи не раде свој посао. Ми нисмо видјели Нацрт закона, када видимо онда ћемо детаљније коментарисати - истакао је Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Новим законом требало би да буде регулисана и контрола инспекцијских органа, јер се многи привредници жале да имају проблем са преклапањем општинске и републичке контроле.

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић навела је да је да је циљ овог закона стимулисње привредника.

- Предвиђене су и олакшице за нове пореске обвезнике, односно мале привреднике са до пет запослених који се први пут региструју. Инспектори прате, налажу им мјере и едукују их. Не кажњавају новчано јер сматрамо да нови мали привредници у почетку не могу познавати све прописе - навела је Решићева.

Осим закона, синдикалци траже и повећање минималне плате, која би, по њима, требало да буде 550 КМ.

Најнижа плата, сматрају послодавци, не би требало да се договара већ да се израчуна. Она, кажу, не може бити виша од 50 одсто просјечне плате.

- Предлажемо да најнижа плата буде 1.000 КМ. Треба видјети колика је просјечна плата, па најнижу одредити на основу просјечне а не да ту буде "некоме мајка, некоме маћеха", а истина буде на другој страни - додаје Шкребић.

Када је у питању повећање плата, предсједник Владе сматра да су озбиљни послодавци у Српској свјесни да не могу задржати радну снагу без повећања. Најавио је и да ће бити размотрени захтјеви синдикалаца за повећање минималца, наводећи да послодавци у томе виде проблем јер један број њих уплаћује порезе и доприносе на најнижу плату а радницима додатна средства исплаћују "из коверте".

- Буне се јер ће порезе и доприносе морати плаћати на већи износ, а не на 450 КМ колико сада износи најнижа плата - наводи Вишковић.

Плате у Републици Српској морају да буду веће, поручили су у Синдикату. То је једини начин, кажу, да се заустави одлазак радно способног становништва.