latinica  ћирилица
09/08/2019 |  18:17 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

У Теслићу проглашена епидемија салмонеле

У Теслићу је проглашена епидемија салмонеле, након што је регистровано око 50 пацијената који су имали симптоме цријевних заразних болести.

Из добојске Болнице потврђено је да је један пацијент, од укупно 12, из Теслића, који су у протекла четири дана задржани у овој болници са симптомима тровања храном, заражен салмонелом.

Сви пацијенти конзумирали су храну из истог угоститељског објекта у Теслићу.

Како РТРС незванично сазнаје, у питању је теслићка пекара Даша.

Теслићки Дом здравља "Свети Сава" саопштио је да је од 3. августа до данас у овој установи регистровано око 50 пацијената са симптомима цријевних заразних болести, те да то увелико превазилази уобичајан број обољелих од цријевних заразних болести за овако кратак временски период.

Контактирали су одређен број пацијената и установили да је око 20 њих, у периоду од 2. до 6. августа, конзумирало сендвиче с пилетином и мајонезом у једној пекари на подручју града, те да су два јела у другој пекари.

Од шест пацијената нису добили податке јер су навели да су јели кући.

- Тегобе су се јављале углавном у периоду од 12 до 24 часа након конзумације. Већина пацијената је наводила да су тегобе почеле с мучнином, некада повраћањем, затим повишењем температуре, честим проливастим до течним столицама и јаким грчевитим боловима у предјелу абдомена уз слабост и малаксалост - наводи се у извјештају.

О томе је обавијештена инспекцијска службу која је 7. августа забранила придају спорних сендвича с пилетином и мајонезом, пица а мајонезом и кориштење мајонезе у једној пекари и узела узорке за микробиолошку анализу спорних намирница, као и узорке за анализу других узорака хране.