latinica  ћирилица
09/08/2019 |  19:23 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Подршка институција борачким категоријама (ФОТО)

Више од 32.000 ратних војних инвалида Српске и даље имају потребу, прије свега, да им се материјално помогне, јер због нарушеног здравља имају проблеме са запошљавањем, стамбеним збрињавањем, али и здравственом заштитом. Крсна слава Савеза РВИ - Свети Пантелејмон, обиљежена је у Мркоњић Граду, а прослави је присуствовала и предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Личне и породичне инвалиднине ратним војним инвалидима неопходно је повисити за 10 одсто, рекао је предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Драган Врховац.

Савез је затражио састанак са премијером Српске Радованом Вишковићем, гдје би се говорило не само о повећању инвалиднина, него и запошљавању дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида, стамбеном збрињавању и здравственој заштити борачких категорија. Подршка за запошљавање ратних војних инвалида кроз подстицаје, добар је начин да се помогне оним незапосленима, рекао је Врховац.

- Јавни позив расписао је Фонд за професионалну рехабилитацију Приједор, гдје је за 40 инвалидних лица предвидио подршку у износу од по 2.500 КМ, што ми већ дуже година користимо и, наглашавам, то је веома значајна помоћ РВИ, онима који не могу доћи до запослења, односно нису до сада пронашли посао - рекао је Врховац.

У зависности од категорије, износ инвалиднина је различит, каже Врховац, наводећи да је за десету категорију само 29 КМ.

Цвијановићева у Мркоњић Граду (Фото: РТРС)

Влада је у претходном мандату настојала да ријеши проблеме ратних војних инвалида, каже предсједница Српске, и додаје да вјерује да ће исто наставити и садашњи премијер Српске.

- Током година смо повећавали борачки додатак, и онај на мјесечном нивоу, и годишњи. Успјели смо у више наврата да повећамо основице за породичне и личне инвалиднине, а посебно сам поносна што сам заједно са Савезом успјела да ријешим проблем у претходном периоду који се односио на набавку ортопедских помагала, онако како су то тражили РВИ - истакла је Цвијановићева.

Прије обиљежавања крсне славе Савеза РВИ, одржана је и сједница Предсједништва Савеза. Углавном се говорило о проблемима са којима се носе ратни војни инвалиди, а један од њих је и стамбено збрињавање.

- Расписан је конкурс, који је затворен. Комисије разматрају приспјеле захтјеве. Наша инцијатива је, између осталог, према Влади Српске да се обезбиједе средства у разумном року, а он би био у наредној години, да се обезбиједи новац за стамбено збрињавање - навео је Миломир Ећимовић, предсједник Скупштине Савеза РВИ.

Крсна слава ове године је обиљежена у Мркоњић Граду, а Савез РВИ сваке године у другој општини прославља свој дан, будући да, како кажу, у 22 општине имају своје представнике.

Прије прославе, положили су вијенце на споменик погинулим борцима Мркоњић Града.