latinica  ћирилица
09/08/2019 |  19:56 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Европска комисија: Недопустиво било какво насиље над мигрантима

Европска комисија истакла је да очекује хитан одговор хрватских власти на оптужбе о насиљу над мигрантима, поручивши да је било какво насиље над мигрантима недопустиво.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Из Европске комисије речено је да су увијек забринути у вези са извјештајима о лошем третману избјеглица, те да све такве оптужбе узимају веома озбиљно, преноси ТВ "Н1".

- Било која форма насиља против или злоупотребе мигранта је неприхватљива. Службе Европске комисије су у контакту са хрватским властима у вези са оптужбама за малтретирање и онемогућавања не-ЕУ држављанима да аплицирају за азил, али исто тако и у вези са имплементацијом ЕУ легислативе о мигрантима и азилу у генералном смислу - навели су из Европске комисије у одговору тој телевизији.

Из Европске комисије истакли су да је прва и основна одговорност на хрватским властима када је ријеч о мигрантима који долазе из БиХ.

- Прва и најважнија одговорност хрватских власти јесте да обезбиједе да права миграната буду поштована и да имају приступ процедурама за тражење азила који мора бити пружена свима који поднесу апликацију у складу са ЕУ законом. Европска комисија очекује хитан одговор хрватских власти на ове оптужбе и вемо пажљиво ће пратити ситуацију - поручили су из Европске комисије.

У одговору се додаје да ЕУ подржава западни Балкан када је ријеч о управљању миграцијама и избјегличкој кризи, укључујући обезбјеђење хуманог третмана људи у потреби.

- Радимо блиско са властима, агенцијама УН и невладиним организацијама како би биле задовољене ургентне потребе новопридошлих, као и оних најугроженијих међу избјеглицама - истакли су из Европске комисије.

Тужилаштво БиХ раније је потврдило да заједно са агенцијама за спровођење закона предузима активности да би биле утврђене све околности догађаја које су довеле до инцидента када је у ноћи између 6. и 7. августа на граници БиХ и Хрватске повријеђено 18 миграната.

Министарство унутрашњих послова Хрватске негирало је да су припадници Граничне полиције те земље у близини границе на подручју Унско-санског кантона употријебили силу према мигрантима поријеклом из Пакистана и Ирака које су затекли у покушају преласка границе.

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић рекао је да ће Министарство сачинити опсежну информацију коју ће прослиједити Предсједништву БиХ.