latinica  ћирилица
09/08/2019 |  20:13 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Комшић пријети блокадом због сујете и упутства које је добио

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић оцијенио је да предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић пријети да ће блокирати успостављање Савјета министара прије свега због сујете јер није био дио политичког споразума, али и зато што је вјероватно од неког добио упутство да ову ситуацију и своју позицију искористи како би БиХ чвршће везао за НАТО.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић је рекао да је чињеница да је до споразума који су потписали три водеће лидера у БиХ Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић дошло на брзину, па јавност, а и сви политички актери очито нису били припремљени на ово, због чега се Комшић осјећа заобиђен у томе.

- Чим се двојица од три главна актера споразума Додик и Изетбеговић етикетирају као `издајници`, значи да је ријеч о компромису у којем је било уступака са обје стране - рекао је Ћеранић за Спутник.

Он је додао да треба имати у виду да је Република Српска сигурно имала консултације са Србијом о регионалним и глобалним кретањима.

- Не смијемо заборавити да је и пресједник Турске Реџеп Тајип Ердоган недавно боравио у Сарајеву, гдје је разговарао са Изетбеговићем - указао је Ћеранић.

Он је навео да се види да је Амбасада САД у БиХ заобиђена у усаглашавању овог политичког споразума и то су представници Бошњака накнадно покушали да им објасне, везано за годишњи национални план реформи /АНП/ што, како је рекао, њих највише и занима.

- Изетбеговић каже да је нађена нека средина и да је АНП коригован, гдје војни дијелови постају цивилни, а не војни. Дакле, иде се ка споразуму који је много више од обичног споразума, он је и одраз рјешавања кључних односа, прије свега између Бошњака и Срба у БиХ. Али очито је да је Комшић инструиран, могуће је од америчке Амбасаде коју озбиљно занима пут БиХ у НАТО - сматра Ћеранић.

Према његовим ријечима, лако се може десити да Комшић остане при свом ставу, што би значило да споразум који је ограничен на 30 дана може да пропадне.

- Комшић као предсједавајући Предсједништва БиХ има моћ да сам одлучи шта ће се наћи на дневном реду на гласању. То значи да можда неће доћи до конституисања власти у БиХ, што опет може да довде до расула у БиХ - појаснио је Ћеранић.

Он је нагласио да треба имати у виду намјере америчке Амбасаде која сада дјелује преко Комшића, а не преко Изетбеговића, да све ствари у вези са АНП-а буду кристално јасно постављене, што је, како је рекао, сада немогуће.

- Бојим се да ствари иду ка томе и то баш у тренутку када је направљен крупан корак ка међусобном приближавању Бошњака и Срба - рекао је Ћеранић.

Он је указао да Комшић нема легитимитет представника трећег народа у БиХ - Хрвата и да сада покушава да дјелује самостално.

- Комшић је тај који ће овај споразум сигурно довести у питање. Компромис је оно што је неопходно народу БиХ да би остали у једној држави. У противном, слиједе потези који ће водити ка практичном распаду БиХ и то ћемо видјети у наредним мјесецима - закључио је Ћеранић.

Спутник подсјећа да актуелном предсједавајућем Предсједништва БиХ Комшићу смета и неопходна измјена Изборног закона БиХ на начин како то предвиђа споразум који су 5. августа потписали лидер СНСД-а Милорад Додик, лидер СДА Бакир Изетбеговић и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

У споразуму се наводи да ће Изборни закон бити мијењан тако да обезбиједи легитимно представљање конститутивних народа и грађана на свим нивоима власти, што практично значи измјену правила која су Комшићу омогућила да постане хрватски члан Предсједништва БиХ, додаје Спутник.