latinica  ћирилица
09/08/2019 |  21:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркатор продаје шест објеката у БиХ

Компанија Меркатор почела је продају 13 тржних центара, једног у Словенији и 12 у Босни и Херцеговини, Хрватској и Србији, чиме је наставила примјену стратегије за смањење дуговања Меркатор Групе.
Меркатор (илустрација) -
Меркатор (илустрација)

Меркатор је прошле године продао 10 шопинг центара у Словенији аустријском инвеститору Супернова, а сада продаје шопинг центар у Копру, као и четири некретнине у Хрватској, шест у БиХ и двије у Србији, јавља љубљански Дневник.

Све некретнине се продају по принципу закупа, што значи да ће Меркатор остати закупац некретнина које тренутно посједује, преноси агенција СТА.

Продаја објеката је дио стратегије из 2014. године, када је одлучено да се кроз пројекат монетизације имовине смањи дуговање Меркатор Групе и омогући њен дугорочни развој и улагање у основну дјелатност пословања - малопродају робе широке потрошње.

Стратешки циљ компаније је да се на тај начин иде ка даљем снижавању дугова, како би се до 2021. обезбиједила финансијска средства за нова инвестициона улагања у развој корпоративног бизниса.

Меркатор Група је у посљедње двије године повећала ЕБИТДА (профит прије него што се одузме камата, порез на добит и амортизација) у оквиру које послују ИДЕА продавнице, Рода маркети и Меркатор хипермаркети, за више од 72 одсто, односно са 62,3 милиона евра на 107,5 милиона евра.

Меркатор Група је успјела да снизи дуг за скоро 200 милиона евра, што је допринијело томе да однос нето дуга и ЕБИТДА, са 14,1, буде снижен на испод 6.

Меркатор је пословао у саставу хрватског концерна Агрокор, који је у априлу престао да постоји под тим именом због огромних дуговања, а његово пословање преузела је новооснована Фортенова Група.