latinica  ћирилица
09/08/2019 |  23:18 ⇒ 23:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Дунав загађен фекалијама у Србији, Румунији и Бугарској

Ријека Дунав у Србији, Румунији и Бугарској загађена је фекалијама, закључак је заједничке студије више универзитета из Аустрије.
Дунав - Фото: илустрација
ДунавФото: илустрација

- У Србији, која није чланица ЕУ, не постоје постројења за пречишћавање отпадних вода, тако да је загађеност фекалијама у Дунаву критична до веома озбиљна, посебно у већим градовима као што су Нови Сад и Београд - рекао је Гернот Царфел са Медицинског универзитета у Грацу.

Сваких шест година научници мјере загађеност фекалијама дуж тока Дунава, на око 2.600 километара.

У аустријском дијелу Дунава концентрација бактерија Ешерихија коли је, уз један изузетак, била на ниском нивоу, док је сасвим другачија ситуација у Србији, Румунији и Бугарској.

Експерти Медицинског универзитета у Бечу и Грацу, Техничког универзитета у Бечу и Карл Ландштајнер приватног факултета у Кремсу узимали су узорке дуж читавог тока Дунава, али се стријепње да би и ток Дунава кроз Аустрију могао бити загађен нису доказале.

Утврђена је умјерена загађеност, са 1.050 Е-коли бактерија по 100 милилитара воде.

- Та вриједност је апсулутно на нивоу на којем треба да буде за ријеку дуж које су модерна постројења за пречишћавање отпадних вода - рекао је Александер Киршнер са Института за хигијену и примијењену имунологију из Беча.

Лошије стање је у другим дијеловима Дунава, показује анализа коју је дала Међународна комисија за заштиту Дунава.

И поред побољшања, вриједности из Румуније су и даље повећане, а већа загађења установљена су и у ријекама које се у Бугарској уливају у Дунав.