latinica  ћирилица
10/08/2019 |  09:53 | Аутор: СРНА

Вукосављевић: Загреб својата туђу историју

Министар културе Србије Владан Вукосављевић осудио је најаву Хрватске да на Свјетској изложби /ЕКСПО/ у Дубаију наредне године представи великог српског научника Николу Теслу као једну од најистакнутијих личности те земље, што сматра својатањем туђе историје и "кићењем туђим перјем".
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

- Уколико су организатори хтјели пред свјетском јавношћу да испадну трагикомични, онда су, без сумње, у таквом покушају успјели - рекао је Вукосављевић.

Према његовим ријечима, просто је невјероватно да по ко зна који пут из Хрватске долазе покушаји да се велики српски проналазач и научник Никола Тесла представи као Хрват.

Он је подсјетио да је Тесла рођен у аустријској царевини, односно у Војној крајини, која је била искључиво насељена Србима, да је његов отац био православни свештеник, а он сам безброј пута потврђивао своје српско поријекло.

- Поновљени покушај фалсификата, према томе, представља жалостан модел понашања и ми немамо ништа друго да кажемо него да поновимо своју осуду таквог модела кићења туђим перјем и својатања туђе историје - закључио је Вукосављевић.

Вечерње новости наводи да се у Музеју Николе Тесле у Београду, у којем се чува сва његова лична заоставштина, међу многобројним записима, чува и онај да је приликом једине посјете Београду 1892. године славни проналазач поручио српском народу да је "био и да вазда остаје само Србин и ништа више".

ЕКСПО је манифестација која се одржава од средине 19. вијека, а очекује се да ће наредну у Дубаију, када ће се представити рекордне 192 државе, посјетити више од 25 милиона људи.

Анте Врбан, архитекта који је осмислио хрватски штанд, рекао је за загребачки штампу да ће посјетиоци, поред осталог моћи да уживају у "соби чула", гдје ће на беспилотној електрификованој платформи моћи да "осјете" Хрватску.

- Један дио павиљона биће посвећен великим хрватским научницима и иноваторима попут Николе Тесле, Фауста Вранчића, Мате Римца - навео је он.