latinica  ћирилица
10/08/2019 |  11:57 ⇒ 12:24 | Аутор: sputniknews.com

Штајерска стража се поново увјежбава код границе са Хрватском (ФОТО)

Фотографије тридесетак униформисаних мушкараца, од којих су неки маскирани, војних шатора, реплика наоружања, ножева, које су објављене у словеначком листу Дело, успаничиле су словеначку политичку и друштвену јавност.

Генерална директорка словеначке полиције и Министарство правосуђа поручују да је то недопустиво, а словеначки премијер са годишњег одмора умирује нацију ријечима да је Словенија безбједна земља, преноси загребачки Јутарњи лист.

Љубљанско Дело објавило је репортажу из тренинг кампа Штајерске страже, самоорганизоване групе људи која се увјежбава по војним правилима за "конфликте који су неминовни". НЊхов вођа Андреј Шишко тврди да они нису паравојна јединица.

Шишко је окупио 45 припадника страже и одвео их на тродневно камповање и увјежбавање на простор Козја, у близини Подчетртка, двадесетак километара од границе са Хрватском, а камп је формиран на приватном земљишту и пријављен је полицији, од које је добио дозволу за ту активност.

Новинар Дела, који је био са припадницима страже у њиховом кампу, тврди како га забрињава чињеница да полиција ниједном у три дана није обишла камп и провјерила шта се тамо догађа.

Штајерска стража поставила и шаторе

- Додатни проблем су маскиране особе. Тврде како су маскирани јер би могли имати проблема на послу ако се виде њихова лица. Значи ли то да раде у државној служби? Војсци или полицији? - запитао се новинар, наводећи да није добио одговор.

Штајерска стража тренинге има сваки мјесец, а на питање ко их финансира, новинар каже да је то потпуна непознаница.

Ипак, лист наводи да је Штајерска стража сасвим сигурно дио антиимигрантског покрета који је све јачи у Словенији, посебно у подручју уз границу с Хрватском.

Због илегалних улазака миграната из Хрватске у Словенију на тим подручјима основане су сеоске страже чији припадници, између осталог, обилазе границу са Хрватском и полицији јављају све што им је сумњиво.

Чланови сеоских стража истовремено су и припадници Штајерске страже, али у обилазак границе иду у цивилној одјећи и ненаоружани, а те сеоске страже институционализоване су кроз грађанска удружења.

У Брежицама тако постоји Цивилна иницијатива за обезбјеђивање јужне штајерске границе, а један од њених оснивача је и Дарко Пајк, члан Штајерске страже.

Занимљиво да је управо Цивилна иницијатива из Брежица закључила како полиција и војска више не могу дјелотворно да заштитите границу према Хрватској, па од Министарства одбране траже да у контролу границе укључе и Штајерску стражу.

Осим у Брежицама, организације са циљем надзора границе и лоцирања илегалних миграната основане су у Чрномељу и Илирској Бистрици, а све оне на својим страницама на Фејсбуку објављују фотографије сумњивих аутомобила за које сматрају да илегално превозе мигранте, и позивају на потписивање петиција против мигрантских центара.