latinica  ћирилица
10/08/2019 |  12:35 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Владика Јефрем освештао нову цркву брвнару у Гају код Машића

Епископ бањалучки Јефрем освештао је данас новоизграђену цркву брванару Светог пророка Илије у засеоку Гај у мјесној заједници Машићи.
У Гају код Машића освештана црква брвнара - Фото: СРНА
У Гају код Машића освештана црква брвнараФото: СРНА

Изградњу храма финасирали су мјештанин овог села Стево Стојнић и његова породица. Стојнића је владика Јефрем прогласио кумом храма.

Стојнић је рекао да је заједно са мјештанима три године градио цркву и да су жељно ишчекивали када ће бити освештана.

Он је истакао да је урађено много и на уређењу црквеног дворишта и мјесног гробља, а до сљедећег Илиндана планирана је и изградња надстрешнице од дрвета, која ће моћи да прими до стотину људи.

Стојнић је испричао да му се жеља да изгради цркву у свом селу јавила још у младости и да му се сада указала прилика, те је направио храм од храстовог дрвета чију су комплетну градњу финансирали он и његова породица.

- Власник грађевинског предузећа Нискоградња из Лакташа Љубо Ћубић помогао је да се асфалтира двориште, а Градска управа и градоначелник Градишке Зоран Аџић помогли су да се асфалтира пут и обезбиједе вода и струја до цркве - додао је Стојнић.

Градоначелник Аџић рекао је да је до прије три године засеок Гај био готово заборављен, али да је великом вољом и жељом мјештана и појединаца, као што је Стево Стојнић, омогућено да Гај и његова црква буду мјесто гдје ће се народ окупљати.

Аџић је навео да је кроз Гај играђен пут који спаја регионални пут Душаново-Турјак и магистрални пут Нова Топола-Козарска Дубица са циљем да се обезбиједе услови да би мјештани остали да живе у овом селу.

Машићки параох, протонамјесник Петар Јовановић рекао је да засеок Гај има педесетак домаћинстава, али да вјерује да ће овој цркви долазити и мјештани Машића и сусједних села.

Након што је освештао храм, владика Јефрем је служио Свету архијерејску литургију.