latinica  ћирилица
10/08/2019 |  17:49 ⇒ 11/08/2019 | 09:03 | Аутор: РТРС

Грађани Босанског Петровца упозоравају: Блокираћемо магистрални пут или напустити град!

Мигрантску кризу, која потреса Бихаћ, власти Унско-санског кантона намјеравају ублажити отварањем мигрантских центара на неколико локција у овом кантону, између осталих и у Меденом Пољу, у општини Босански Петровац, у којем има велики број српских повратника. Власти Босанског Петровца одлучне су да не дозволе изградњу центра. Упозоравају, неће сједити скрштених руку.

Општинско вијеће Босанског Петровца, на данашњој ванредној сједници, усвојило је резолуцију којом од Владе Унско-санског кантона захтијева да одустане од приједлога да центар за мигранте буде смјештен у Меденом Пољу у овој општини, у супротном услиједиће блокада магистралног пута према Бихаћу.

- Грађани Босанског Петровца ће у крајњем случају ако дође три до четири хиљаде миграната, пошто општина има четири до четири и по хиљаде становника, демонстративно кренути у избјегличку колону. Као што су доживјели и Срби и Бошњаци егзодус током 90-их година, тако ће и сада заједнички се ујединити у једну избјегличку колону и кренути према граници, према Европској унији - рекао је Дејан Прошић, начелник ошптине Босански Петровац.

Прошић каже да је одлука општине донесена једногласно, те да су упућени дописи и Савјету министара и Канцеларији за странце у којој су изнесени ставови општине. Истиче да би долазак миграната довео до колапса општине.

- Ја сам већ имао један састанак и грађани су огорчени. И ми смо били мигранти. Бјежали су и Бошњаци и Срби. Зашто Европа ништа не уради? Зашто Сарајево ништа урадило није? Сви примају велике плате - истакао је предсједник Мјесне заједнице Медено Поље Цвјетко Дукић.

На ванредну сједницу Општинског вијећа били су позвани и сви представници Босанског Петровца у Унско-санском кантону и Федерацији БиХ, али се нико од њих није одазвао. Мјештани Меденог Поља су огорчени.

У знак протеста идеји Владе Унско-санског кантона да се за мигрантски центар предложи локација Медено Поље, представници општине Босански Петровац получасовном шетњом на пјешачком прелазу обуставили су саобраћај на магистралном путу ка Бихаћу.