latinica  ћирилица
10/08/2019 |  21:08 ⇒ 11/08/2019 | 10:32 | Аутор: СРНА

Санација земљишта у Инцелу могла би да потраје

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да би санација земљишта у Пословној зони Инцел у Бањалуци могла потрајати неколико година, као и да надлежни органи треба да утврде одговорност некадашњих, али и садашњих пословних субјеката у овој зони.
Пословна зона Инцел, Бањалука (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија) -
Пословна зона Инцел, Бањалука (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Радојичић је потврдио да досадашњи узорци, узети у Пословној зони Инцел, а односе се на подземне воде, нису показали веће концентрације загађења пираленом и тешким металима од дозвољених.

Он је најавио наставак узорковања и припреме плана санације земљишта, која би могла потрајати и неколико година.

- У питању је најкомплекснији посао, јер нема сличног примјера ни у Републици Српској, ни у БиХ, али ни у земљама у окружењу - рекао је Радојичић за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да су посредством Развојног програма УН и Владе Шведске обезијеђена средства за даље истраживање, а да један тим тренутно уврђује чињенице како би утврдио површину, количину и степен загађења у Инцелу, те препоручио начин санације, што је врло обиман посао.

- Уништавање земљишта загађеног пираленом врши се у постројењима гдје се спаљује на 1.200 степени Целзијусових, а овдје тих постројења нема. То значи да би можда и стотине хиљаде кубика земље требало возити, на примјер у Њемачку, на уништавање, што је јако скупо, а други начин је адекватно паковање и безбједно складиштење ове земље - каже Радојичић.

Радојичић је истакао да је на полицији и тужилаштву да утврди одговорност пословних субјеката који су некада дјеловали или дјелују у овој пословној зони.

Према његовим ријечима, државни органи морају имати чврст став при утврђивању одговорности оних који су евентуално угрозили здравље људи, прекршили нешто из еколошке дозволе коју су добили, па таквима треба чак и ускратити дозволу за рад.

- У овом моменту имамо више од 50 мјерења, а ријеч је о 800.000 метара квадратних само унутар пословне зоне, што значи да је потребно неколико хиљада мјерења, која коштају по 1.000 КМ - рекао је Радојичић и додао да је добро што до сада нису пронађене штетне концентрације пиралена у земљишту.

Он је истакао да ће ускоро Бањалука, као пилот локална заједница, почети неколико бесплатних свеобухватних превентивних здравствених прегледа на најтипичнија обољења од рака да би се на вријеме могло спријечити и превентивно дјеловати и унаприједити здравље становништва.

Градоначелник Бањалуке је појаснио да је ријеч о пројекту који није везан за Пословну зону Инцел и пирален, него ће одређене најризичније старосне категорије становништва бити позиване на бесплатне превентивне здравствене прегледе