latinica  ћирилица
11/08/2019 |  08:53 ⇒ 08:58 | Аутор: СРНА

Обиљежено 16 година постојања једине кнежевине на Балкану

Манифестацијом "Драготињске вечери", које су одржане по 37. пут у Горњој Драготињи код Приједора, обиљежено је 16 година постојања једине кнежевине на Балкану, а за кнеза је именован досадашњи Чедомир Вила.
Приједор: Драготињске вечери - кнез и његова гарда - Фото: СРНА
Приједор: Драготињске вечери - кнез и његова гардаФото: СРНА

Кнез је синоћ, према традицији, прошетао са својом гардом, поздравио окупљене мјештане и пожелио им пријатан боравак на овој свечаности.

Замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш истакао је да Градска управа подржава овај културни догађај и да ће то чинити и убудуће.

Предсједник Совјета кнежевине Оливера Брдар истакла је да организатори не одустају од ове народне светковине зато што је то традиција коју не напуштају ни мјештани ни гости кнежевине.

У програму су учестововале и ојкачке групе из Костајнице, Сводне, бањалучке Бистрице и са подручја града Приједора.

Градској Борачкој организацији уручена је Драготињска повеља за посебан допринос у очувању традиције ове манифестације, док је почасним грађанином Кнежевине проглашен директор Информативно-пословног центра "Козарски вјесник" Зоран Совиљ.

Овогодишњи бесједник Миленко Радивојац, бивши директор Музеја, рекао је да је нашао податак да је још 1604. године Драготиња имала свога кнеза. "Према томе, овај кнез није измишљен него је стварно постојао у прошлости", истакао је Радивојац.

Кнежевина има властити устав са око тридесетак чланова, грб, химну, пасош, а кнеза чува почасна гарда.

Манифестација "Драготињске вечери" је дио Културног љета у Приједору.