latinica  ћирилица
11/08/2019 |  09:10 ⇒ 09:11 | Аутор: sputniknews.com

Нова побједа сиријске војске - ослобођена "капија" Идлиба

Сиријска војска ослободила је од терориста стратешки важан град Хобаит, што ће јој омогућити излаз према једном од највећих градова у провинцији Идлиб ― Хан Шејхуну, јавио је провладин лист Ватан.
Сирија (фото: © Sputnik/ Михаил Воскресенски) -
Сирија (фото: © Sputnik/ Михаил Воскресенски)

- Војска је успоставила контролу над градом Хобаитом, на југу провинције Идлиб, наневши терористима Нусра фронта и њиховим савезницима значајну штету у техници и људству - наводи лист.

Лист додаје да су преживјели терористи побјегли у Хан Шејхун.

Радио-станица Шам ФМ истиче да се Хобаит сматра једним од упоришта милитаната Нусре и својеврсном "капијом" Идлиба, пошто се налази на десет километара од Хан Шејхуна.

Званични Дамаск је 1. августа на преговорима о Сирији у главном граду Казахстана, Нур Султану, објавио о почетку режима прекида ватре у зони деескалације у Идлибу, уз услов да оружане формације поштују руско-турски споразум из Сочија од септембра 2018, који укључује повлачење тешког и средњег наоружања на 20 километара од контакт-линије. Међутим, касније је сиријска војска најавила наставак војних операција против терористичких група у провинцији Идлиб, због чињенице да милитанти не поштују примирје, а Анкара није испунила договор из Сочија.