latinica  ћирилица
11/08/2019 |  09:31 | Аутор: СРНА

Тривић: Потписано 17 уговора о ученичкој пракси код послодаваца

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је Срни да је до сада потписано 17 уговора о пракси између 10 средњих школа и 14 привредних субјеката, те да очекује да тај број до почетка школске године буде и већи.
Наталија Тривић - Фото: РТВ Слобомир
Наталија ТривићФото: РТВ Слобомир

Тривићева је истакла да је то урађено захваљујући координацији Министарства просвјете и културе Републике Српске са школама и привредним субјектима.

- Такође, неке школе имају уговоре које су раније потписивале са предузећима и намјера нам је да и они буду у оквиру споразума који дефинише обуку ментора за предузећа, плаћену праксу за ученике и добијање запослења за најбоље, што ће сигурно подићи квалитет практичне наставе - навела је Тривићева.

Према њеним ријечима, Министарство је Правилником о начину образовања ученика код послодавца први пут детаљно прописало начин образовања ученика код послодавца, садржај уговора између школе, послодавца и ученика, односно родитеља ученика, као и друга питања од значаја за образовање ученика код послодавца.

С циљем унапређења средњег стручног образовања, додала је Тривићева, Министарство у сарадњи са друштвеним партнерима спроводи низ активности на унапређењу практичне наставе код послодавца.

- Потписани су споразуми о сарадњи у оквиру пројекта "Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању" са Привредном комором Републике Српске, Унијом удружења послодаваца Републике Српске и Занатско-предузетничком комором Републике Српске - подсјетила је Тривићева.

Према њеним ријечима, овим споразумима дефинисани су минимални захтјеви у смислу кадрова, опреме, простора и других услова, у складу са наставним планом и програмом, које су послодавци обавезни да испуњавају приликом ангажовања ученика у практичној настави, заштита и безбједност ученика, обавезе ученика, односно родитеља и школа.

Тривићева је истакла да је циљ овог пројекта да буде обухваћен што већи број ученика на пракси код послодавца.

- Споразумом је дефинисано да ће заинтересовани послодавци ученику који је на пракси у предузећу исплаћивати накнаду/стипендију по сату проведеном на пракси која не може бити нижа од 40 одсто цијене сата у наведеном занимању, као и да ће запослити ученике који су остваривали најбоље резулате у обављању практичне наставе након школовања, уколико испуњава одговарајуће услове - истакла је Тривићева.

Она је навела да су почетком септембра планиране обуке ментора које ће спроводити Привредна комора Републике Српске уз подршку Њемачке организације за међународну сарадњу.

Програм је креиран по узору на међународно признати модел едукације ментора уважавајући препоруке Републичког педагошког завода.