latinica  ћирилица
11/08/2019 |  10:56 | Аутор: СРНА

Цвитановић: Изборни побједници да крену у формирање власти

Члан Предсједништва Хрватског народног сабора Илија Цвитановић истакао је значај да изборни побједници конститутивних народа у БиХ одговорно приступе успостављању власти у договореном року од 30 дана.
Додик, Човић, Изетбеговић постигли договор о формирању Савјета министара - Фото: klix.ba
Додик, Човић, Изетбеговић постигли договор о формирању Савјета министараФото: klix.ba

Цвитановић је позвао на досљедно поштивање потписаног споразума, те похвалио улогу шефа делегације ЕУ у БиХ Ларса Гунара Вигемарка на исказаним напорима приликом приближавања ставова политичких лидера.

Он је оцијенио да су потписаним начелима урађени први кораци ка унутрашњој стабилизацији као предуслову за просперитет и развој, те стабилном напретку ка чланству у ЕУ, саопштено је из ХНС-а.

Цвитановић, који је и предсједник ХДЗ-а 1990, каже да се ова странка залаже за измјену Изборног закона у складу са пресудом Уставног суда БиХ, те је поздравио што се и кроз потписана начела позвало на имплементацију свих пресуда и одлука домаћих и европских судова који се односе на Изборни закон.

- Остаћемо истрајни у заступању својих ставова, посебно у процесу уставних промјена у којима ће хрватски народ осигурати своју пуну једнакоправност и сувереност са друга два народа и свим грађанима на читавом простору БиХ - нагласио је Цвитановић.