latinica  ћирилица
11/08/2019 |  11:44 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Ватрогасци још гасе пожар који је избио у кругу бивше фабрике Енергоинвеста (ФОТО)

И након скоро 24 часа ватрогасци из Источног Сарајева боре се са ватром која је захватила једну од празних хала у бившем производном комплексу Енергоинвест - Расклопна опрема у Лукавици. Пожар је локализован, а из ватрогасне јединице увјеравају да ће ускоро бити и угашен. Повријеђених нема нити опасности за околне објекте и инфраструктуру.

Цијелу протеклу ноћ и јутро више од тридесет ватрогасаца и седам возила покушавали су да угасе пожар који је захватио око 400 метара квадратних крова празне хале у средишњем дијелу бившег привредног гиганта. Но посао им отежава висина стропа од 20-ак метара и лако запаљиве пресоване поткровне плоче од хераклита. Ипак ватрогасци су спријечили ширење ватре на управну зграду и околне објекте. 

- Гашење је веома отежано, јер је видљивост слаба. Кров је веома висок да би се гасило изнутра. Нема никаквих спратов, јер је то хала. Сигурно је да пожар не угрожава друге објекте - рекао је старјешина Ватрогасне јединице Источно Сарајево  Његош Вукадин.

Пожар у кругу Енергоинвеста (Фото: klix.ba )

Па иако су дезинформације о опасним материјама унутар запаљеног објекта и комплекса и наводи да се у близини фабрике налази плиновод, дјелимично узнемирили грађане, опасности нема. Упожарено мјесто под будном пажњом је и службеника Сарајево-гаса, електродистрибутивног предузећа и полиције. 

Пожар у кругу Енергоинвеста (Фото: Screenshot )

- Живимо овдје моја породица и ја и не осјећамо да смо било како уфрожени - истакао је мјештанин Гојко Драшковић.

Безбједности ради, новинарским екипама и мјештанима није дозвољен улазак у комплекс Енергоинвеста, нити прилазак спорној хали. О узроцима који су до пожара довели и причињеној материјалној штети из предузећа Електроинжењеринг у чијем је тренутно власништву спорни објекат, више информација најављују у послијеподневним часовима, до када би и ватра требало да буде угашена.