latinica  ћирилица
11/08/2019 |  14:13 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

У бањалучком Парку "Петар Кочић" размјена половних уџбеника

У бањалучком Парку "Петар Кочић" данас је организована размјена половних уџбеника за основну школу. Размјену су организовале учитељица бањалучке Основне школе "Свети Сава" Александра Радојков и Дијана Јешић, мајка једног ученика.
Бањалука: Размјена половних књига - Фото: СРНА
Бањалука: Размјена половних књигаФото: СРНА

Радојкова, која већ 20 година ради у школи, рекла је Срни да је веома задовољна одзивом, те објаснила како је потребно развијати свијест код дјеце да уџбенике треба да мијењају и учити их да се нешто не мора купити већ да се може користити већ кориштено.

- Акција је усмјерена да дјецу научи правим вриједностима, али има и еколошки моменат, јер ако мијењамо уџбенике, ми их фактички рециклирамо и учимо дјецу да буду еколошки освијештени - рекла је Радојкова и додала да уџбеници за размјену морају бити очувани.

Јешићева је рекла Срни да је највећа потражња за уџбеницима за седми и девети разред и да њих највише недостаје, те је апеловала да се јаве сви који имају књиге за ове разреде.

Она је додала да су за сат времена успјели размјенити око 50 комплета уџбеника, што је успјех с обзиром да су јавност о размјени књига обавијестили само путем друштвених мрежа.

Удружење породица са четворо и више деце "Четири плус" традиционално спроводи акцију прикупљања половних уџбеника, а предјесник овог удружења Јован Радовановић каже да грађани увелико доносе, али се и распитују за половне књиге, те да на стању сада имају најмање 50 комплета уџбеника.

Он наглашава да је ово значајна помоћ за родитеље који школују неколико дјеце истовремено, те додао да се књиге могу донијети у просторије Удружења у Улици Петра Рађеновића.

Из Министарства просвете Републике Српске раније је саопштено да ће у наредној школској години бити обезбијеђено 19.403 бесплатних комплета уџбеника за ђаке у Републици Српској.

За првачиће ће бити подијељено око 9.300, за ученике другог разреда 9.700, док ће први пут бити додијељени и уџбеници основцима и средњошколцима који су остварили побједничка мјеста на републичким такмичењима и то 403 комплета.

За набавку уџбеника предвиђено је 978.350 КМ.