latinica  ћирилица
11/08/2019 |  14:51 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Вучић: На улицама Београда нећу дозволити сцене из Париза (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је поводом инцидента на протесту припадника "Један од пет милиона" испред зграде Предсједништва да на улицама Београда неће дозволити сцене из Париза.
Александар Вучић (Фото: © Tanjug / Димитрије Голл) -
Александар Вучић (Фото: © Tanjug / Димитрије Голл)

Вучић је у обраћању јавности рекао да припадници протеста, који су синоћ насилно срушили заштитну ограду, и сами знају да су кршили закон, али да ће од обезбјеђења тражити да убудуће склоне ограде и да од учесника протеста очекује само да не упадају у зграду на Андрићевом венцу.

Он је оповргао наводе појединаца да је синоћ реаговало приватно обезбјеђење и истакао да зграду чувају припадници Војне полиције, који су то радили и у вријеме када је предсједник био Борис Тадић, а да међу њима има и оних, који су рањени бранећи Србију на Косову и Метохији.

Вучић је навео да идући пут неће ни бити обезбјеђења, осим дјевојака из војне полиције, које ће их упозорити да је у питању кршење закона.

Предсједник Србије представио је данас структуру будућег петогодишњег инвестиционог плана за који ће, како је навео, са лакоћом бити обезбијеђено 10 милијарди евра, а могуће и 12 милијарди.

Он је најавио да ће бити улагано у комуналну, саобраћајну, енергетску, дигиталну инфраструктуру, као и за подстицање наталитета, изградњу станова за младе, али и туризам и изградњу школа.

- Ријешили смо да потпуно промијенимо лице Србије, захваљујући реформи јавних финансија и свим мјерама од 2014. године - рекао је Вучић.

Он је навео да ће, осим улагања у канализациону и водоводну мрежу у цијелој Србији, за шта је, са изузетком Београда, намијењено три милијарде евра, у нове пројекте у путној и жељезничкој инфраструктури бити уложено четири милијарде евра.

- Милијарда евра биће уложена у реконструкцију пруге Београд-Прешево, а ако Хрватска буде хтијела биће реконструисана и пруга ка Загребу - рекао је Вучић.

Он је истакао да ће бар 1,3 милијарди евра бити уложено у локалне и регионалне путеве, као и да ће се радити путеви Бор-Жагубица, али и други регионални путеви по Србији.

Вучић је за 18. август најавио отварање ауто-пута у западној Србији, који ће добити име по Милошу Обреновићу.

Вучић је рекао да је за школе и здравствене установе предвиђено додатних 700 милиона евра, а за пронаталну политику 500 милиона евра и најавио да ће вантјелесна оплодња бити бесплатна у цијелој Србији без обзира на број покушаја.

Према његовим ријечима, циљ је и да финансијска помоћ за прво, друго, треће и четврто дијете буде удвостручена у односу на садашњу која износи око 30.000 евра за период од 10 година.

Вучић је рекао да ће у дигиталну инфраструктуру, научно технолошке паркове бити уложено додатних 500 милиона евра, колико је планирано и за изградњу станова за младе брачне парове, по још повољнијим условима него за припаднике безбједности, тако да ће стамбени проблем бити ријешен за око 40.000 младих брачних парова.

Он је навео да је за предузетништво планирано 100 милиона евра, за енергетику 500 милиона евра, а предвиђено је додатно улагање и у пољопривреду, као и изградња националног стадиона и још девет стадиона на територији Србије, али и улагање у изградњу концертне дворане за Филхармонију.

Предсједник Србије најавио је и измјештање Музеја Николе Тесле, који ће, како је истакао, служити на понос Србији.