latinica  ћирилица
11/08/2019 |  14:58 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Напредни клуб: Србима најтеже у Црној Гори, па Хрватској

Црна Гора није обесправила српску мањину када и сви други - деведестих, и чини се да сада надокнађују пропуштено, пише у 11. годишњем извјештају београдског Напредног клуба. У Хрватској је сазрела нова генерација, која мрзи Србе да би доказали да су Хрвати, али има и свијетлих примјера.
Срби у региону - Фото: РТРС
Срби у регионуФото: РТРС

Пету годину за редом, извјештај је у црним корицама. Најцрње је у Црној Гори која пролази кроз фазу коју су остали у регији прошлих деведестих. С тим што није ничим изазвана, јер српска мањина нити тражи права, нити пружа отпор.

Све је исто као 1991. 1992. године у Хрватској и БиХ, с тим што нема отпора српског и с тим што нема рата, све друго је као да је рат ту.

Иако би сви помислили на Косово, оно није на првом, па чак ни другом мјесту. Невјероватно је, кажу аутори извјештаја, да се и даље два до три пута више инцидената дешава према Србима у Хрватској, него на Косову.

- Што говори да је све потекло из Хрватске, читав тај модел мржње према Србима, очигледно да то није више насљеђе ратова, већ је ријеч о идентитету, и да тамо ако хоћете да докажете идентитет, морате мрзити Србе - рекао је Чедомир Антић, историчар.

У Сјеверној Македонији, Срби су постали колатерална штета договора Албанца и Македонаца.

Погледајте прилог: