latinica  ћирилица
11/08/2019 |  15:42 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Брчко убрзано проводи фискализацију

У дистрикту Брчко, процес инцијалне фискализације пореских обвезника, почео је првог јануара.

До сада је фискализацијом у Брчком обухваћено 85 одсто субјеката, односно 2.400 пореских обвезника. Из брчанске дирекције за финансије и пореске управе поручју да су дужни да проведу Закон о фискализцији, од које нико не може бити изузет.

За разлику од праксе у Републици Српској и Федерацији БиХ, у дистрикту Брчко, из фискализације нису изузете адвокатске канцеларије, велепродаје, ни произодна предузећа, што је разлог тромјесечног бојкота брчанских адвоктаа. Већ више од 700 судских предмета, одогођено је до даљнег.

- Тачно је да се Закон мора поштовати, али ја подсјећам на одлуку Владе Брчко дистрикта, односно закључак гдје је наложено Пореској управи да донесе правилник којим ће изузети адвокатску дјелатност - рекао је Мирко Симић, адвокат из Брчког.

Разлог бојкота адвоката није пореска обавеза, него спречавање непосредног или посредног утицаја на њихов слободан рад.

- Ако у крајњем случају иде у том правцу, требало би се погледати мало окружење, како је то регулисано у ентитетима, конкретно у држави, јер ми сви живимо у Босни и Херцеговини - каже Миленко Марјановић, адвокат из Брчког.

Циљ сваке фискализације је да на тржитшу у легалне финансијске токове уведе промет робе и услуга свих пореских обвезника.

- Овог момента фискализација, која је у реду и која је, сасвим нормално да је имамо и ми, када је има и окружење, дала снагу и крила сивој економији, односно оним који нису у систему фискализације, односно који су уопште регистровани и који раде на црно - наводи Јеленко Илић, предсједник Привредне коморе дистрикта Брчко.

Рок за увођење пореских обвезника у дистрикту Брчко у систем фискализације је крај августа. Закон дистиркта је изричит, сви су дужни да се пријаве у систем фискализације.

- Нисмо до сада спроводили никакве репресивне мјере и подсјећам све обвезнике да су казне велике. Сви они који не буду у систему до краја овог мјесеца, имаће посљедице и ко не буде у систему фискализације ми ћемо га одмах затворити - истиче Мато Лучић, директор Дирекције за финансије дистрикта.

- Наравно, ми смо овдје главна инстуција, која се брине о првођењу овог закона, а ту је и наш инспекторат. Тржишна инспекција ће ући у акцију, тражиће да се покаже фискални рачун, да је издат и они ће имати право изрицати прекршајне казне за неузимање фискалног рачуна - рекао је Миодраг Трифковић, директор Пореске управе дистрикта Брчко .

Предивђене су и казнене мјере за непоштовање фискалних одредби. За физикчка лица оне износе 50 КМ, док су за правна лица од 500 до 15.000 КМ.