latinica  ћирилица
11/08/2019 |  16:14 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Фоча: Прва кардиоонколошка амбуланта у региону

У Универзитетској болници Фоча већ трећи мјесец успјешно функционише кардиоонколошка амбуланта намијењена свим пацијентима који се лијече од карцинома. Једина је у региону и за пацијенте и љекаре има вишеструку корист.

Миланку Рашевићу (64) дијагностикован је рак дебелог цријева. Оперисан је и редовно прима хемиотерапије. Више од двије деценије мучи га и висок крвни притисак, што захтијева додатан опрез у очувању здравља.

Миланко каже да терапију подноси релативно добро и да нема неких компликација, али да је потребно да уради одређене кардиолошке прегледе прије терапије.

Стручњаци истичу да лијечење агресивне болести, захтијева и агресивну терапију. Онколози и кардиолози појашњавају да је потребно пратити рад срца, којем често хемиотерапија зна угрозити нормалне функције.

Слађана Поповић кардиолог, шефица Интернистичке интензивне његе Универзитетске болнице Фоча, навела је да су овај проблем ријешили формирањем кардиолошко-онколошке амбуланте која је јединствена у региону и гдје се пацијенти прате све вријеме.

Пракса дугог чекања и често мијењање кардиолога обољеле је исцрпљивала, а било је и одступања у налазима и мишљењима. Кардио-онколошком координацијом у Фочи, вишедисциплинаран приступ лијечења даје добре резултате.

Јелена Владичић Машић, начелница Онколошког одјељења Универзитетске болнице Фоча, истакла је да је то и додатна брига за пацијенте како би им се и на овај начин олакшало лијечење. Навела је да су пацијенти веома задовољни, али и љекари јер се превенирају нежељени догађаји који настају лијечењем хемиотерапијом.

Статистика указује да код нас годишње буде откривено 5.000 различитих случајева рака који су и водећи узроци смртности. Сматра се да се само превенцијом и раним откривањем може сузбити ширење ове опаке болести.