latinica  ћирилица
11/08/2019 |  19:15 ⇒ 12/08/2019 | 11:07 | Аутор: РТРС

Угашен пожар у РАОП, горила празна хала

Угашен је пожар у кругу бившег производног комплекса Енергоинвест-Расклопна опрема у Источном Сарајеву. Изгорио је већи дио крова и конструкције празне хале која је у власништву Електро-инжењеринга из Бањалуке.

До пожара је дошло несрећним случајем за шта је одговорност преузело предузеће Тола компани из Зенице. Нико није повријеђен у овом пожару.

Скоро 24 часа више од 30 ватрогасаца из Источног Сарајева са седам цистерни борило се са ватреном стихијом која је захватила око 400 метара квадратних кровне конструкције и зидове празне хале бившег Енергоинвестовог складишта готових производа. У помоћ су им, накнадно, прискочиле и колеге из Рогатице, Сокоца, Кантона Сарајево, те возило са људством бригаде ЕУФОР-а. Од ширења пожара успјели су да заштите управну зграду и остале објекте бившег РАОП-овог комплекса. А у поподневним часовима, ватру и у потпуности да угасе.

Миленко Станковић, замјеник старјешине ватрогасне јединице Источно Сарајево, каже да је горила кровна конструкција, салонит што је тешко гасити, због чега су морали да употребе крампе, лопате и моторне пиле. Истиче да је било веома тешко обуздати ватру, јер је кров на висини од 20 метара и на неким дијеловима каскадно подијељен.

Додатни проблем ватрогасцима била је и блиндирана хидрантска мрежа у комплексу. Гашење и драгоцијено вријеме им је највише отежавало то што су морали ићи да пуне воду на друго мјесто, а ватра се накнадно распламсавала.

Ватрогасци ни ноћас неће спавати. Дежураће на пожаришту како би спријечили евентуално ново извориште ватре. Више од пожара становништво су узнемириле сензационалистичке дезинформације о опасним материјама унутар запаљеног објекта, те спекулације о могућем оштећену плиновода. Но, опасности од таквих посљедица, потврђено је, дефинитивно нема, а упожарено мјесто било је све вријеме под будном пажњом и радника електродистрибутивног предузећа и полиције.

Мјештанин Гојко Драшковић каже да живи у близини са породицом и да нису осјетили никакве посљедице пожара, осим што је било пепела.

Безбједности ради, новинарским екипама и знатижељницима није био дозвољен улазак у комплекс Енергоинвеста, у којем након приватизације егзистира више фирми различитих власника, нити прилаз упожареној хали која је у власништву предузећа Електроинжењеринг. Из Управе су касно послијеподне саопштили да је одговорност за избијање пожара преузела зеничка фирма, чији су радници чистили објекат и припремали га за нове пословне активности.

- Обавјештавамо јавност да је до пожара дошло несрећним случајем, за који је одговорно друштво Тола Компани, које је прихватило одговорност за избијање пожара и исто ће исплатити сву насталу штету друштву Електроинжењенирнг - навели су из Електроинжењеринга.

Из Управе су у опширном саопштењу сублимирали пословне активности од 2013. године и времена куповине имовине. Навели су и планове да предметни дио комплекса, којим газдују, већ од 1. септембра претворе у пословну зону, а објекте прилагоде тим намјерама. Због тога су и радници зеничке фирме били ангажовани.

Но, још док су се ватрогасци са стихијом борили – из СДС-а су "бомбардовали" саопштењима и изјавама. И без Управе, инспектора и тужилаца "знали" су баш у СДС-у да је пожар "подметнут"! Због чега другог до "државног" криминала!? Најгласнији предсједник СДС Мирко Шаровић. И због тога ће обећавају у управи Електроинжењеринга Шаровићеве тврдње бити предмет кривичног поступка. Зарад заштите угледа Друштва, парничне и кривичне поступке најављују и против других лица која су неистинитим тврдњама и писанијама јавност грубо довела у заблуду.