latinica  ћирилица
11/08/2019 |  19:22 ⇒ 12/08/2019 | 08:17 | Аутор: РТРС

Електроинжењеринг: Злонамјерне тврдње СДС да је пожар подметнут-зеничка фирма преузела одговорност

Друштво Електроинжењеринг ће покренути парничне поступке за накнаду штете и иницирати кривичне поступке против Мирка Шаровића и осталих лица која су уписањем и саопштавањем неистинитих података угрозила пословне интересе и нарушила углед Друштва.
Енергоинвест-РАОП  (Фото:ba.n1info.com) -
Енергоинвест-РАОП (Фото:ba.n1info.com)

Друштво Електроинжењеринг д.о.о. обратило се саопштењем јавности поводом различитих оцјена и интерпретација јучерашњих догађаја, односно пожара на имовини Друштва која се налази у Источном Сарајеву.

Саопштење преносимо у цијелости:

У циљу демантовања различитих гласина и саопштења политичких странака, а ради тачног информисања јавности од одлучног значаја је чињеница да се ради о имовини правног лица које је у цјелости у власништву физичких лица - Милана Кесеровића и Татјане Коробовске. Дакле, ради се о приватној имовини, коју је Друштво купило 2013. године и за исту исплатило значајна средства, те се не може говорити о било каквој државној имовини, нити доводити у везу са незаконтим поступањем.

Представљање приватне имовине једног правног лица као имовине државе, коју држава треба да "штити" и посматра као своју (само због чињенице да је некада била у њеном власништву), наноси штету пословању Друштва и истовремено представља грубо довођење у заблуду јавности. Овакво поступање представља директно кршење права на имовину, супротно домаћим законима и међународним конвенцијама.

Управо због наведених конотација и злонамјерних и неиситнитих саопштења, Друштво је приморано да се обрати јавности и да објашењење у погледу догађаја који су се десили.

У пословању Друштва нема никаквих незаконитих активности и из већ наведене чињенице да се ради о приватној имовини – може се закључити да је одлука Друштва на који начин ће корисити имовину у складу са законом и пословним интересима (какве ће се инвестиције вршити, која је имовина неподобна за даље коришћење, за коју намјену ће корисити имовину и слично).

Након куповине имовине бившег Енергоинвеста у Источном Сарајеву, Друштво је покушало да настави производни процес дјелатношћу која је у уској вези са пословањем привредних субјеката који су раније производили опрему у оквиру истог пословног комплекса. Међутим, и поред улагања од скоро 13.000.000,00 КМ, усљед тржишних околности, развоја индустрије у глобалним оквирима и чињеници да је протеком периода од 30 година производни процес примјеном старих технологија и машина постао неефикасан, Друштво није успјело да се носи са далеко већим и јачим конкурентима те је производња обустављена.

С обзиром на то, да је Друштво и даље власник имовине, исто је одлучило да у наредном периоду предметни комплекс претвори у пословну зону, те да закључи уговоре са већим бројем инвеститора (новоформираних привредних друштава и оних који ће из других крајева РС/БиХ преселити своју дјелатност у Источно Сарајево), који ће свако у оквиру своје дјелатности прилагодити изнајмљене просторе, започети пословање и запослити раднике. До сада су закључени уговори о закупу са пет пословних субјеката који ће од 01. септембра 2019. године бити уведени у посјед, што ће допринијети запошљавању грађана Источног Сарајева и створити услове за веће инвестиције.

У циљу претварања комплекса у пословну зону, све хале су испражњене и уклоњени су сви материјали који ће бити непотребни за нову намјену, те Друштво демантује све наводе да су приликом пожара горјеле било какве отровне материје које могу бити штетне по здравље. У пожару су изгорјели материјали који су уобичајни у изградњи хала и кровова, с обзиром да је од јануара мјесеца у току чишћење простора, а све у складу са уговорним односом који је Друштво има са Тола Компани д.о.о. Зеница (Тола Компани).

Овом приликом обавјештавамо јавност и да је до пожара дошло несрећним случајем, за који је одговорно друштво Тола Компани. Друштво Тола Компани је прихватило одговорност за избијање пожара и исто ће исплатити сву насталу штету Друштву.

Дакле, нема сумње у погледу одговорности за избијање пожара и ништа осим грађевинских материјала уграђених у кров и зидове није изгорјело. Управо из наведеног се види да је злонамјерна тврдња да је пожар намјерно узрокован како би се "прикриле" наводне незаконите активности. У том смислу се може поставити питање шта се може сакрити уколико није изгорио нити један документ, а изгорјели су исклучиво кров и зидови који су се видјели и који су уцртани просторно-планској и грађевинској документацији.

У наведеном смислу, деманујемо све наводе који су једном несрећном случају (који се може десити сваком пословном субјекту) дали другачију конотацију, грубо обманули јавност у погледу власништва над имовином и нарушили пословни углед Друштва.

Имајући у виду све наведено – да се ради о приватној имовини, да ништа од имовине не представља државну својину, да јасна одговорност за избијање пожара и да ће одоворно лице накнадити штету, да нема било каквог незаконитог поступања од стране Друштва или одговорног лица – Друштво ће покренути парничне поступке за накнаду штете и иницирати кривичне поступке против господина Мирка Шаровића и других лица која писањем и саопштавањем неистинитих података угрозила пословне интересе и нарушила углед Друштва, а у јавности створила погрешну слику да се ради о државној имовини, те да је дошло до запаљења материја које су опасне по здравље.

С обзиром на значај информација у погледу здравља, нарочито молимо медије да пренесу чињеницу да у кругу гдје се налази имовина Друштва у Источном Сарајеву нема никаквих материјала и супстанци који могу бити опасни по здравље радника или становништава. Круг предметног пословног копмпекса је у потпуности очишћен, а у пожару су изгорјели искључиво дијелови крова који су од дрвета и других материјала уобичајних за грађење, чије горење не може штетно утицати на здравље становништва.