latinica  ћирилица
11/08/2019 |  21:17 ⇒ 21:39 | Аутор: СРНА

Скопље: Антракс под контролом, нема заражених људи

Агенција за храну и ветеринарство Сјеверне Македоније саопштила је да је антракс утврђен код стада оваца у једном газдинству код Кичева, да је под контролом и да нема заражених људи нити нових случајева обољеле стоке.
Овце  (Фото:Kelly Butterworth) -
Овце (Фото:Kelly Butterworth)

Антракс је откривен само у једном стаду у селу Долно Строгомиште, да су мртве животиње под надзором званичног ветеринара и уништавају се спаљивањем, а на фарми се спроводи темељно чишћење и дезинфекција, преносе македонски медији.

Министарство здравља наводи да људи примају превентивну терапију, да нема пацијената нити има мјеста за панику и да се ситуација пажљиво прати.

Код оваца са подручја Кичева у централном дијелу  земље потврђена је зараза антраксом, али за сада нема обољелих људи, речено је у Министарству здравља.

Опозициони ВМРО-ДПМНЕ данас је на конференцији за новинаре објавио да Влада о антраксу ћути више од двије недјеље и да је тридесетак запослених Ветеринарског факултета завршило на Клиници за инфективне болести након контакта са овцама контаминираним антраксом.

Из владајућег СДСМ-а одговарају да је у питању лажна вијест којом ВМРО-ДПМНЕ покушава унијети немир међу грађане.

Позитиван резултат антракса код оваца потврдио је Ветеринарски факултет у Скопљу, одакле наводе да нема зараженог особља.