latinica  ћирилица
12/08/2019 |  08:57 ⇒ 09:01 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Црква је Божија, а не државе или нације

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да је бесмислено говорити о формирању православне цркве у Црној Гори и да о томе могу говорити само некрштени и људи за које је црква исто што и партија или невладина организација.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

Коментаришући идеју предсједника Црне Горе Мила Ђукановића да је пут за рјешавање такозваног црквеног питања у овој земљи обједињавање православних вјерника у једну цркву, митрополит Амфилохије каже да они који знају шта је црква знају да православна Христова црква постоји на просторима данашње Црне Горе још од 4. вијека.

- Као таква, она је постојала као јединствена црква Истока и Запада све до 11. вијека. Послије 1054. године на нашим просторима постоје двије латинске, западне бискупије /Которска и Барска/, а већ од 9. вијека огромна већина вјерника древне Дукље-Зете и Рашке опредијелила се за кирилометодијевску традицију Истока и црквенословенски језик, то јест за цркву новог Рима - Цариграда и Јерусалима - рекао је митрополит црногорско-приморски за "Побједу".

Он подсјећа да је то клименто-наумовско опредјељење наставио, рукоположењем од цариградског патријарха, први архиепископ српски Свети Сава 1219. године који је прије 800 година, послије оснивања самосталне аутокефалне Жичке архиепископије, основао и Зетску епископију на Михољској превлаци - данашњу православну Митрополију црногорско-приморску, као и епископије Хумску - данашњу Захумско-херцеговачку, Будимљанску - данашњу Будимљанско-никшићку и Дабарску - данашњу Милешевску и Дабробосанску.

- То су православне епископије митрополије - цркве које овдје до данас постоје кроз вијекове, органски везане за Жичку-Пећку патријаршију, без обзира на све мијене назива и промјене - истиче митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, Митрополија /црква/ зетска је од укидања Пећке патријаршије 1766. године, као чувар њене аутокефалности /заједно са Карловачком митрополијом/ постојала самостално.

- Заједно са осталим помјесним црквама, дијеловима некадашње Пећке патријаршије, она је била прва међу њима која је обновила јединствену Пећку патријаршију /1918-1922. године - подсјећа митрополит Амфилохије.

Он каже да је посебан значај Митрополије био у томе што је она, благодарећи црногорским митрополитима и господарима Петровићима, створила независну Црну Гору.

- Благодарећи тој њеној улози у стварању независне Црне Горе она је за вријеме књаза Николе називана и аутокефална, иако није ни од кога тражила, ни добила аутокефалност - нагласио је митрополит Амфилохије.

Он оцјењује да данас тражити оснивање цркве православне могу само људи који не знају шта је црква.

- Кад би знали и кад би ишли у цркву они би знали да се у њој не исповиједа у символу вјере ни руска, ни грчка, ни српска, већ се исповиједа једна, Света, саборна и апостолска црква Христова. Само они који оснивају лажне, а тиме неправославне, нехришћанске и нецрквене заједнице, попут неких невладиних организација, могу рећи /као Мираш Дедеић/ да православна црква чије биће није национално не постоји у васељени - рекао је митрополит Амфилохије.