latinica  ћирилица
12/08/2019 |  09:02 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Сраман покушај да се Тесла прогласи хрватским научником

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије Миодраг Линта оцијенио је као сраман најновији покушај Хрватске да присвоји једног од највећих свјетских научника - Србина Николу Теслу.
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

Он је навео низ детаља из Теслине биографије, почевши од тога да је он рођен 1856. године у Војној Крајини у Аустријском царству у породици православног свештеника и крштен у православној Цркви Светих Петра и Павла у Смиљану.

- Добро је познато да је Војна Крајина била једна од покрајина у Аустријском царству која је у великој већини насељена Србима и која је до њеног укидања 1881. године била под директном аустријском управом. Војна Крајина у вријеме Теслиног рођења нема никакве везе са Хрватском нити може у било којој варијанти бити земља највећег српског генија. Јасно је да је Никола Тесла српски, а никако хрватски научник", рекао је Линта.

Он је указао да је наводна изјава Николе Тесле да се поноси својим српским поријеклом и својом хрватском домовином обичан фалсификат и измишљотина комунистичких власти послије завршетка рата, саопштено је из Савеза Срба региона.

- Потребно је нагласити да крајишки Срби користе ријеч "отаџбина" а не "домовина". Дакле, могућа Теслина изјава би била "Поносим се својим српским родом и Крајином као отаџбином" - указао је Линта.

Он је навео да је Тесла био добро информисан о масовним усташким злочинима и тим да су у његовом родном Смиљану и околини на Светог Илију 2. августа 1941. године Хрвати католици поклали 506 Срба у само једном дану, од чега 27 новорођанчади и 127 дјеце до 15 година.

- Чак 91 члан породице Тесла убијен у НДХ, а 14 њих страдало је у фабрици смрти Јасеновац. Тесла је као православни Србин сигурно био у шоку и није могао да пређе преко тога и многих других масовних злочина над његовим сународницима - закључио је Линта.