X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/08/2019 |  12:10 | Извор: СРНА

Лондон повлачи дипломате из Брисела

Британске дипломате повући ће се из институционалних структура администрације ЕУ у Бриселу у року од неколико дана, што је дио плана који је израдила канцеларија премијера Бориса Џонсона, пише британски дневник Гардијан.
Лондон (Фото: sheepskin.co.uk) -
Лондон (Фото: sheepskin.co.uk)

Према писању листа, у настојању да ојача поруку да ће Велика Британија изаћи из ЕУ до 31. октобра, дипломате ће престати да присиствују свакодневним састанцима у Бриселу.

Британски званичници истичу да је овај потез Лондона у складу са првим саопштењем Бориса Џонсона датом у парламенту када је рекао да ће "скинути окове" ЕУ са британске дипломатије.

Критичари потеза сматрају да ће симболично повлачење оставити Британију без увида у одлуке ЕУ што би могло нашкодити националном интересу.

Лист подсјећа да се очекује присуство британских дипломата на предстојећем састанку радне групе ЕУ на којем ће бити говора о питањима безбједности, паневропском одговору о будућим кризама које би обухватиле цивиле, иностраним проблемима и заштити интереса потрошача.

Није познато докле ће ићи британско повлачење дипломата из ЕУ до 31. октобра.

Британски министар спољних послова Доминик Раб најавио је да ће присуствовати сусрету шефова европских дипломатија крајем августа у Хелсинкију.