latinica  ћирилица
12/08/2019 |  13:16 ⇒ 20:55 | Аутор: Вечерње новости

Тачи расписује изборе за 29. септембар?

Предсједник привремених институција у Приштини Хашим Тачи могао би да распише изборе у покрајини за 29. септембар, а да ли ће доћи до оваквог расплета политичке кризе, биће познато одмах по званичном распуштању косовског парламента.

Посљедња сједница Скупштине у Приштини заказана је за 22. август, а све албанске политичке партије на КиМ сагласне су да су неопходни ванренди парламентарни избори послије недавне оставке Рамуша Харадинаја на мјесту премијера тзв. Косова.

Предсједник Вучић поручио је у недјељу да они Срби, који уз подршку Приштине хоће да изађу на изборе, то треба и да учине, уз оцјену да ће се јасно видјети колико ће они, којима је једини циљ да сруше Српску листу, освојити гласова.

- Интересантно ми је како неки мисле да на Косову треба да учествују на изборима, а истовремено говоре да нема услова за учешће на изборима у Србији. Њих народ не занима. Не ваљају им избори у Београду, а изаћи ће на изборе у Приштини, само са циљем да сруше Српску листу. Уз сву подршку албанских медија и страних служби видјећете колико ћете ви добити, а колико Српска листа, и они за које ће Београд да позове да се гласа - рекао је Вучић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, апеловао је у недјељу на међународну заједницу и њене представнике у Приштини да не дозволе да предизборна кампања у јужној покрајини прерасте у свеопшту антисрпску хистерију. Ђурић је навео да се све јасније показује да је тачна процјена предсједника Србије да ће се косовски Срби и средине у којима живе наћи на удару агресивне предизборне кампање албанских политичких странака и лидера.