latinica  ћирилица
12/08/2019 |  16:05 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Оштра Лука: Спомен соба чува сјећање на борце ВРС

У Оштрој Луци, у знак сјећања на погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата, у новом мултифункционалном објекту изграђена је и опремљена једна од највећих спомен соба на подручју Приједорске регије. Нове просторије у новоизграђеном објекту, између осталих, добиће и Скупштина општине Оштра Лука.

У спомен соби у пограничној општини Српске, Оштрој Луци, чува се сјећање на 471 погинулог борца с овог подручја и на 34 борца која се воде као нестали. Овдје је на првом мјесту одата почаст припадницима Шесте санске пјешадијске бригаде, али и припадницима других бригада. Кроз Шесту санску пјешадијску бригаду, која је изгубила 430 бораца, прошло је више од шест хиљада бораца.

- Огроман је допринос бораца из тог дијела у стварању и очувању Републике Српске, а то нам говоре и додијељена одликовање предсједника Републике. Ова спомен соба чува сјећање на погинуле борце Војске Републике Српске из Одбрамбено-отаџбинског рата са подручја бивше општине Сански Мост, а садашњих општина Сански Мост у Федерацији БиХ и општине Оштра Лука - рекао је Душан Мастикоса, предсједник Борачке организације општине Оштра Лука.

Нове просторије у новоизграђеном објекту, добиће и Скупштина општине Оштра Лука, која је до сада засједала у ненамјенском објекту. Изградњу објекта, вриједног пола милиона КМ, заједнички су финансирали Влада Српске и локална заједница.

- На првом спрату се налази скупштинска сала и кабинет предсједника Скупштине. Сала је мултифункционална, тако да ће се моћи користити и за друге најмене, а не само за одржавање сједница Скупштине. На другом спрату је смјешено шест канцеларија које ћемо дати на коришћење невладиним организацијама - навео је Драган Станар, начелник општине.

У новоизграђеном објекту просторије је добила и општинска Борачка организација.