latinica  ћирилица
12/08/2019 |  17:28 ⇒ 17:28 | Аутор: СРНА

Брнабић: Србија прва у свијету по директним инвестицијама

Угледни британски "Фајненшел тајмс" објавио је данас да је Србија на првом мјесту у свијету по броју страних директних инвестиција, што је премијер Србије Ана Брнабић оцијенила као потврду напретка и стабилности државе.
Ана Брнабић -
Ана Брнабић

Лист наводи да је Србија у прошлој години привукла 107 пројеката директних страних инвестиција, односно за 26 више него у 2017. години, што је раст за готово једну трећину.

Према најновијој ранг-листи за 2019. годину, коју објављује специјализовани сервис "Фајненшел тајмса", Србија је на челу ранг-листе са индексом од 11,92 поена, што је за 1,33 индексна поена више у односу на прошлу годину.

- Србија са оцјеном 11,92 привлачи готово 12 пута већи обим гринфилд страних директних инвестиција него што би могло да се очекује од економије њене величине - наводи се у тексту овог листа.

Брнабићева је тим поводом изјавила да је одлука угледног британског часописа "Фајненшел тајмса" да Србију други пут у посљедње три године прогласи за свјетског првака у привлачењу страних директних инвестиција резултат спроведених реформи.

Она је рекла да је то потврда да је Србија данас потпуно другачија земља од оне коју је ова влада затекла 2012. године.

- Стварно велика похвала за све нас у Србији. Укупно 107 инвестиционих пројеката који су нам донели ово прво место и практично нешто што је добар показатељ, али и што задаје нове стандарде за нас у будућности - рекла је Брнабићева за Тањуг.

Она је додала да то говори да су се реформе које су спровођене у посљедњих пет година исплатиле, али да Србија мора још много да ради.

- Србија данас има политичку, фискалну и финансијску стабилност која је последица јако тешких мера фискалне консолидације које су спроведене од 2014. године - рекла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, много тога је урађено и уложено у побољшање пословног амбијента, као и у реформу система образовања што је стратешка одлука Владе Србије, која ће омогућити да буде настављен економски раст земље.