latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:10 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Када је Тесла рођен, Хрватска није постојала као држава (ВИДЕО)

Седамдесет шест година након смрти Николе Тесле, својатање његовог поријекла и националности, не престаје. Хрватска ће га на предстојећем свјетском сајму у Дубаију представити као највећи ум који је рођен у Хрватској, док с друге стране, из Министарства културе Србије поручују да је то кићење туђим перјем.
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

Држављани српског поријекла изгледа да су промјењива категорија за Загреб - 200 хиљада су протјерали и недавно то, по 24. пут, прославили. С друге стране, Николу Теслу су задржали. Штавише, опростиће Србији што га је својатала као свог научника.

Хрватска енциклопедија за Николу Теслу наводи да је био амерички и хрватски научник српског поријекла. Тесла је рођен у Хрватској, у Хрватској се школовао и отишао даље у свијет. За себе је изјавио да се поносио српским поријеклом и хрватском домовином.

За разлику од Србије која не престаје с фалсифковањем историје и посезањем за туђим историјским личностима, Хрватска се с поштовањем сјећа једног од својих највећих научника, не покушавајући да негира Теслино поријекло.

Опширније у видеу: