latinica  ћирилица
12/08/2019 |  18:29 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Врхунац топлотног таласа

У Српској је упаљен наранџасти метеоаларм због високих температура ваздуха, које су на југу премашиле 40. подиок. Купалишта, али и амбуланте хитне медицинске помоћи - пуни. За оне који морају у најтоплијем дијелу дана бити на отвореном, препоручују се посебне мјере опреза и заштите, а на послодавце се апелује да заштите раднике.

Тропске температуре измјерене су данас на југу и сјеверу Српске. 12. август најтоплији је дан овог љета, али како нас, према најавам метеоролога, очекује још врелине, можда ће данашња макисмална темпратура бити и премашена.

На улицама је данас био само ко мора. Многи су спас потражили у климатизованим просторијама, на купалиштима или дебелој хладовини.

Високе темпратуре и најтоплији дио дана од 11.00 до 17.00 требало би да избјегавају дјеца, старије особе и хронични болесници. Биљежи се већи број интеревниција екипа хитне медицинске помоћи. Љекари савјетују - без мјера заштите ни случајно не излазите на сунце.

- Обавезно је кориштење крема са високим заштитиним фактором, обавезна заштита главе, односно ношење шешира, затим лагана гардероба и уношење доста течности - каже Косана Станетић, специјалиста опште и породичне медицине.

Тропски дан увод је у тропску ноћ, кажу метеоролози, јер се темепратура неће спуштати испод 20. подиока. Вечерас се може уживати једино у астролошкој киши метеора, док ћемо на кишу и расхлађење морати сачекати до сриједе.

- Високе температуре могу се очекивати још сутра, до поподне, а већ предвече стиже хладна фронта, коју ћемо најбоље осјетити у сриједу када стиже киша и температуре ниже за 10 степени. Од петка се очекује стабилизација, а за викенд поново топло - каже Игор Тадић, презентер временске прогнозе.

Како се и наредних дана очекују високе темпратуре надлежна министарства и синдикати апелују на послодавце, посебно у грађевинарству, да поштују мјере заштите на раду и да раднике у најтоплијем дијелу дана, склоне са сунца, на заслужену паузу.