X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
13/08/2019 |  12:22 ⇒ 13:19 | Извор: СРНА

У Братунцу отворен сајам "Дани малине 2019"

Братунац је лидер у производњи малине у Републици Српској јер се у овој општини 1.300 домаћинстава бави узгојем овог воћа, а циљ је да тај број буде 2.000, рекао је данас начелник ове општине Недељко Млађеновић на отварању 13. Међународног сајма пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма "Дани малине 2019".
Дани малине у Братунцу (Фото: esrebrenica.ba) -
Дани малине у Братунцу (Фото: esrebrenica.ba)

Сајам су свечано отворили Млађеновић, представник Министраства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Драган Зарић и начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

Поздрављајући учеснике и посјетиоце сајма Млађеновић је рекао да се упркос кризи која је у посљедње двије године погодила малинаре улаже у ову дјелатност, те да се криза превазилази.

Млађеновић је истакао да то гарантује заокруживање комплетног циклуса у производњи малине у овој општини, те да томе доприноси и организовање овог сајма.

- Подигли смо савремени расадник малине за производњу квалитетних садница, изграђен је систем противградне заштите, имамо пољопривредну савјетодавну службу која пружа услуге узгајивачима, завршили смо пројекат наводњавања пољопривредних површина у цијелој општини вриједан 9,5 милиона КМ - рекао је Млађеновић.

Он је додао да је подигнут довољан број хладњача за складиштење овог воћа и да још предстоји изградња прерађивачких капацитета да би се дошло до боље зараде.

Млађеновић је истакао да ће ове године приходи бити бољи и већа зарада у односу на претходне двије сезоне јер цијена малине неће бити нижа од 2,5 КМ по килограму и са подстицајима износиће три КМ.

Он је навео да подршку одржавању сајма и ове године пружа Министарство пољоприовреде, шумарства и водопривреде Српске, те захвалио Влади и ресорном министарству на подршци и издвајању значајних средстава за развој малинарства и пољопривреде уопште у братуначкој општини.

Млађеновић је истакао да је развој малинарства стратешки циљ братуначке општине и да је план да се за неколико година достигне производња од 10.000 тона малине у сезони.

Представник министарства Драган Зарић честитао је општини Братунац на истрајности и успјешном организовању Сајма пољопривреде који Министарство поџава сваке године.

- Ово је прилика за узгајиваче малине да се упознају, друже, размјењују искуства и уче од стручњака - рекао је Зарић.

Он је прецизирао да је ресорно министарство прошле године издвојило 1,5 милиона КМ за подстицај малинарству, од чега једну трећину за братуначке малинаре.

Према Зарићевим ријечима, за подстицаје пољопривреди у овом крају министарство је у посљедњих пет година издвојило пет милиона КМ.

Званице и грађани који су присуствовали отварању ове дводневне привредне манифестације кренули су у обилазак штандова у братуначкој спортској дворани.

Предвиђено је одржавање стручног предавања из области пољопривреде о теми "Узгој и заштита малине" за заинтересоване узгајиваче, а стручна предавања сваке године буду изузетно посјећена што потврђује да су малинари заинтересовани да уче и примјењују најсавременија научно-техничка достигнућа у овој области.

Проглашени најбољи малинари

У оквиру традиционалног Сајма пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма "Дани малине", који је данас отворен у Братунцу, за најбољег узгајивача малине изабран је Иван Стојановић из села Куњерац у братуначкој општини у којој се малинарством бави 1.300 домаћинстава.

Њему је начелник ове општине Недељко Млађеновић данас уручио награду и златну плакету.

Сребрном плакетом је награђен Раде Обрадовић из Кравице, док је треће мјесто и бронзану плакету освојио Миле Зекић из Побрђа.

Стојановић је и раније освајао награде као један од најбољих или најбољи узгајивач овог воћа на подручју општине Братунац.

У току данашњег дана предвиђен је и избор најбољег и најукуснијег колача од малине, те избор најуређенијег и најљепшег дворишта у братуначкој општини.

За три најбоље пласирана кандидата у овим конкуренцијама обезбијеђене су скромне награде.