latinica  ћирилица
13/08/2019 |  13:38 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Најављена блокада путева према Ливну и Бихаћу у септембру

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ позвао је данас све становнике Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да 13. и 14. септембра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу због покушаја ХДЗ-а Ливањског кантона да прославе такозвани дан окупације Дрвара и намјере Владе Унско-санског кантона да измјесте мигрантски центар у српско село Медено Поље.
Дрвар (фото: hiveminer.com/User/Koshpa) -
Дрвар (фото: hiveminer.com/User/Koshpa)

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је на конференцији за новинаре да се Срби у четири повратничке општине у ФБиХ немају куда и да се налазе у ситуацији да ли ће остати или ићи поново у избјеглиштво.

Радановић је истакао да ће бити организован покушај да се заустави прослава дана када је Сплитска гардијска бригада окупирала Дрвар.

- Знамо да је Дрвар прије рата био апсолутно српска већина са 97 одсто, а они 13. септембра хоће да славе одслобођење Дрвара - рекао је он и запитао се од кога су то они ослобађали Дрвар ако се зна да је тог датума у Дрвар ушла Сплитска гардијска бригада, људи који никакве везе немају са Дрваром.

Он је нагласио да ће свим средствима супротставити јер Срби који живе у ове четири општине које су већински српске у ФБиХ, имају само један избор или да се одбране или да праве нову избјегличку колону.

Говорећи о мигрантској кризи и најави Владе Унско-санског кантона да измјесте мигрантски центар у српско село Медено Поље поред Босанског Петровца, Радановић је рекао да би ово значило да се сви могу иселити из Босанског Петровца, и Срби и Бошњаци.

Према његовим ријечима, и Срби и Бошњаци су једногласно дали подршку резолуцији Општинског вијећа којом се тражи да се обустави премјештање миграната и да ће блокирати путеве из Бихаћа који иду према Петровцу.

Радановић је навео да ће, уколико се настави са овим, блокирати пут према Ливну и Бихаћу или ће колективно морати да напусте своја огњишта.

Он је нагласио да је Одбор за заштиту Срба покренуо иницијативу према Епархији бихаћко-петровачкој за изградњу православне цркве на темељима срушене православне цркве у Меденом Пољу.

- Цијело то подручје гдје желе да населе мигранте је повратничко и то значи директно кршење Анекса седам Дејтонског споразума - рекао је он и додао да су о овим чињеницама упознали и Амбасаду САД, ОЕБС, комплетан дипломатски кор и да се ове четири општине не могу задржати као повратничке ако се ова тендеција настави.

Када је ријеч о споразуму лидера три странке о принципима формирања власти на нивоу БиХ, Радановић је истакао да је Одбор идентификовао као значајан за Србе у ФБиХ да ће се у институцијама на свим нивоима обезбједити заступљеност конститутивних народа.

Он је рекао да то значи да ће у Унско-санском кантону 20 одсто свих запослених бити Срби, а да ће у Тузланском кантону бити око 24 одсто Срби.

Радановић је истакао да се у документу Владе Тузланског кантона види да је од 251 државног службеника Владе овог кантона само четири Србина, а помоћно особље од укупно запослених 196 су само три Србина.

- Ми подржавамо и тачку осам споразума лидера у којој се каже да ће се интензивно проводити мјере које ће осигурати одрживи повратак прогнаних и расељених лица - навео је он и додао да се са овим никако не поклапа мјера премјештања миграната у искључиво повратничке средине.

Радановић наглашава да је јуче писао Мисији ОЕБС-а да ће њихов труд од 24 године који су уложили у повратак у Петровац, Грахово, Гламоч и Дрвар пропасти ако се формирају мигрантски центри.

- Ово је ситуација да ми немамо куд. На територији ФБиХ 2013. године је пописано 2,5 одсто Срба, а просјечан Србин у ФБиХ је стар 62 године - нагласио је он, те додао да ако се покрену ове активности које се најављују да ће се тај проценат свести на један одсто Срба.