latinica  ћирилица
13/08/2019 |  13:57 ⇒ 14:03 | Аутор: РТС

Квинта: Приштина да укине таксе, Београд да не лобира за повлачење независности

Земље Квинте позвале су Приштину и Београд да што прије обнове дијалог и истакле да Приштина мора да укине таксе, а Београд да обустави кампању за повлачење признања независности Косова.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Владе Француске, Њемачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД уједињене су у намјери да се постигне пуна нормализација у односима Београда и Приштине кроз свеобухватни, политички одржив и правно обавезујући споразум који ће допринијети регионалној стабилности, наводи се у заједникој изјави тих земаља, објављеној на сајту француске амбасаде у Београду.

У изјави влада пет земаља се истиче да статус кво онемогућава напредак Косова и Србије ка чланству у Европској унији и да једноставно није одржив.

Након година стагнације дошло је вријеме, наводи се у заједничкој изјави, да се стави тачка на сукобе из 90-их и да се кроз преговоре у духу добре воље постигне споразум прихватљив обема странама који ће обезбиједити безбједну и просперитетну будућност за грађане Косова и Србије.

- Стога позивамо Косово и Србију да што је брже могуће обнове дијалог под окриљем ЕУ и тражимо да се обје стране уздрже од предузимања корака који онемогућавају постизање споразума који је неопходан објема државама у циљу постизања ширих евроатлантских интеграција и свих пратећих погодности - каже се у саопштењу.

Земље Квинте су спремне, како се наводи, да кроз подршку високом представнику ЕУ повећају  улогу у процесу, али то не могу да учине све док обје стране не покажу спремност на компромис, уклоне препреке и наставе да разговарају.

- За Косово то значи укидање такси које је наметнуло Србији. За Србију то значи прекид кампање за повлачење признања независности Косова. Желимо да грађани Косова и Србије уживају плодове одрживог мира и да имају могућност да граде сопствену будућност. Спремни смо да у томе помогнемо на сваки могући начин - закључује се у заједничкој изјави влада Француске, Њемачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД.