latinica  ћирилица
13/08/2019 |  14:53 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Благојевић: Што прије ријешити проблем са терминалом на Рачи

Привредна комора Републике Српске апеловала је данас да што прије буде ријешен проблем у вези са планираним измјештањем царинског терминала са граничног прелаза Рача, јер блокаде за којима су у знак протеста посегли шпедитери већ наносе штету привредницима.
Привредна комора РС - Фото: РТРС
Привредна комора РСФото: РТРС

Портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић рекао је Срни да би се измјештање царинског терминала са граничног прелаза Рача негативно одразило на привреду у цијелој регији која гравитира ка том прелазу.

- Информације које добијамо од привредника са тог подручја говоре да би измјештање царинског терминала директно утицало на повећање трошкова и времена које је неопходно за царињење робе јер би привредници морали да користе прелаз удаљен педесетак километара - истакао је Благојевић.

Он је подсјетио да је стални захтјев Привредне коморе да буду смањене административне процедуре, наводећи да би тиме дошло и до олакшања, поједностављења и појефтињења пословања привредних субјеката.

Управа за индиректно опорезивање БиХ најавила је измјештање царинског терминала са граничног прелаза Рача због чега су шпедитери у неколико наврата обуставили рад.

Шпедитери на Рачи су најавили да ће у четвртак, 15. августа, камионима блокирати царински терминал уколико УИО БиХ не одустане од измјештања овог терминала.