latinica  ћирилица
13/08/2019 |  16:18 | Аутор: РТС

Потврђена афричка свињска куга у Србији, нема епидемије

У Србији је потврђена афричка свињска куга, али епидемије нема. Како РТС сазнаје, болест се појавила на четири фарме у три младеновачка села - Рабровцу, Великој Крсни и Кусатку и да је у пречнику од три километра проглашено заражено подручје.
Свиње - Фото: РТРС
СвињеФото: РТРС

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић рекао је за да су за пољопривреднике и ловце спремна упутства за сузбијање заразе и да ће на терену непрекидно бити ветеринарске службе.

- Морам рећи да један дио свињског меса и даље ће моћи да иде у извоз зато што се термички обрађује. Овај дио што се термички не обрађује данас сам потписао наредбу којом ће да се изврши регионализација Србије на основу рјешења да је поглашена АСК та наредба подразумијева да из простора гдје је проглашена АФСК не може да иде извоз, остала подручја су слободна, радимо мониторниг - нагласио је Недимовић.

Према његовим ријечима, Србија мора да докаже да тамо болести нема и тада без проблема, у договору са Свјетском организацијом за здравље животиња и ЕУ, та подручја постају слободна и може да иде извоз.

Болест није опасна по здравље људи и других животиња. Заражене свиње морају да буду еутаназиране, а држава је обезбиједила новац за надокнаду штете.

Србија је до сада извозила свињско месо и прерађевине у вриједности од 25 милиона евра и урадиће све да штета не буде већа, рекао је Недимовић.