latinica  ћирилица
13/08/2019 |  17:37 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Дијели ли СДС Мектићев став о НАТО?

Актуелни сазив Савјета министара у техничком мандату, Програмом рада за ову годину, одредио је активности на интеграцији БиХ у НАТО као један од приоритета. За његово усвајање била је потребна рука бар једног српског министра. Једини, који се јавно изјаснио да је БиХ мјесто у НАТО, био је министар безбједности Драган Мектић.

У априлу је Мектић предлагао да сви у БиХ заједнички гурају причу о НАТО-у. Гостујући на сарајевској Фејс телевизији, Мектић је у НАТО-у "угледао" просперитет за БиХ и како је рекао рашчишћавање са сукобима и ратовима.

- Мислим да би нам НАТО донио више сигурности, да ће нам све остало доносило више несигурности и нестабилности овдје - рекао је Мектић тада.

У овом војном савезу, Мектић је тада желио да види и Србију. А након што су СНСД, ХДЗ и СДА потписали Принципе о формирању власти на нивоу БиХ, министар безбједности у техничком мандату, мијења плочу. Највећу странку у Српској оптужује да БиХ својом политиком гура у НАТО, тврдећи да ће СДС по овом питању пратити став Србије.

- Нисмо заборавили ни када смо од СДС-а тражили да или демантује или тражи од Мектића одговорност. Он уноси немир на политичку сцену сразмјерно потребама међународне заједнице чији је он, рекао бих, експонент - поручио је Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Тада је, каже Кошарац, Мектић заборавио, настојећи да задржи министарску фотељу и СДС у власти, да се Република Српска Резолуцијом опредијелила за неутралност. Који је Мектићев лични став, а који СДС-а, и данас смо покушали сазнати, али смо остали без одговора.