latinica  ћирилица
13/08/2019 |  19:27 ⇒ 19:27 | Аутор: ТАНЈУГ

У руском граду повећан ниво радијације, препоручена евакуација

Ниво радијације у руском граду Сјеверодвинску повећао се након 8. августа и несреће која се догодила током тестирања ракете на војном полигону у Архангелској области.
Сjеверодвинск (Фото:wikipedia/igor fedenko) -
Сjеверодвинск (Фото:wikipedia/igor fedenko)

Руске власти, позивајући се на мјерења руске метеоролошке агенције Росгидромет, тврде да је зрачење између четири и 16 пута веће од дозвољеног, а организација Гринпис наводи да је 20 пута веће од прихватљивих вриједности.

Министарство одбране је послије несреће објавило да је зрачење остало на нормалном нивоу, те да нема опасности по становништво, али су градске власти Сјеверодвинска саопштиле да је забиљежен краткотрајни раст нивоа радијације, преноси Ројтерс.

Локалном становништву је препоручено да због могуће опасности од радијације напусте своје домове док трају санациони радови на мјесту несреће.

Русија је тек у суботу признала да је експлозија у бази за лансирање пројектила била нуклеарног карактера и да је притом погинуло најмање петоро људи.

Љекари и медицинско особље које је помагало повређенима послије несреће током тестирања ракете послати су у Москву на медицинско испитивање.