latinica  ћирилица
14/08/2019 |  07:51 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Забрана пушења у затвореним просторијама

У Црној Гори ће од данас бити забрањено пушење у затвореном простору, јер тада ступа на снагу Закон о ограничавању употребе дуванских производа.
Пушење - Фото: РТРС
ПушењеФото: РТРС

Законом се строго забрањује употреба дуванских производа у јавним затвореним просторијима, осим у казинима.

Према овом закону, забрањена је употреба дуванских производа у било којој просторији или њеном дијелу, у којој се конзумирају храна и пиће.

Такође, строго је забрањено конзумирање дуванских производа у било којем дијелу затвореног простора у којем послове обављају, између осталог, државни и локални органи и службе, простора у којем се обављају здравствена, васпитно-образовна или културна дјелатност, социјална заштита, спорт и рекреација, трговинска дјелатност, производња, промет или складиштење хране, снимање и јавно емитовање програма, као и у простору у коме се одржавају састанци и јавни скупови.

Осим тога новим законом се прописује и забрана стављања у промет дуванских производа, чије паковање не садржи здравствено упозорење које се састоји од здравственог /текстуалног/ и сликовног упозорења, које мора да покрива по 65 одсто предње и задње спољашње површине појединачног паковања дуванских производа.

За оне који буду кршили одредбе овог закона предвиђене су и не баш мале новчане казне, које износе и до 20.000 евра, преносе црногорски медији.